NOS Wielrennen

Hindley grijpt de macht op voorlaatste dag Giro, Covi wint etappe

Hindley neemt het roze over van Carapaz, Covi wint voorlaatste etappe

Jai Hindley heeft in de 20ste en voorlaatste etappe van de Ronde van Italië de roze leiderstrui veroverd. De Italiaan Alessandro Covi (UAE Emirates) won de etappe, maar de zesde plek van de Australiër en zijn voorsprong op klassementsleider Richard Carapaz was genoeg om het roze tricot van de Ecuadoriaan over te nemen.

Zondag is de afsluitende tijdrit van 17 kilometer in Verona. Hindley, tweede in 2019, staat 1.25 voor op Carapaz en 1.51 op Mikel Landa.

Hindley (Bora) had voor de etappe nog een achterstand van drie seconden op Carapaz (Ineos). Pas op de slotklim lieten de favorieten zich zien. Landa paste al vroeg en op 2 kilometer van de meet liet Hindley Carapaz achter zich.

Nederlanders laten zich zien

Carapaz, de winnaar in 2019, zag het gat naar Hindley almaar groeien en zag Landa, die 0.49 verloor op Hindley, nog passeren. Uiteindelijk finishte Hindley op de steile slotklim, de Passo Fedaia (14 kilometer à 7,6%), 1 minuut en 28 seconden voor Carapaz.

Alessandro Covi viert zijn etappezege

Tot de voorlaatste klim was er weinig gebeurd. Vijftien aanvallers, onder wie Sam Oomen, Mathieu van der Poel, Gijs Leemreize en Thymen Arensman, ontsnapten al vroeg. Na de eerste klim, de Passo San Pellegrino (18,5 kilometer à 6,2%), waren de vijftien nog bij elkaar.

Op de Passo Pordoi (11,8 kilometer à 6,6%), op 50 kilometer van de finish, viel de kopgroep meteen uiteen. Van der Poel loste al snel en de andere Nederlanders achtervolgden Covi. De Italiaan van UAE reed vroeg weg en bleef knap vooruit. De Sloveen Domen Novak (Bahrein) werd tweede op 32 seconden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl