Ritwinst en de blauwe bergtrui: Bouwman kan het niet geloven AFP

Wat hebben Joop Zoetemelk, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Koen Bouwman gemeen? Uitzonderlijke klimmersbenen. Na 33 jaar verovert er weer een Nederlander de bergtrui in een grote ronde: Koen Bouwman uit Ulft. "Ik kan het niet geloven", zei de 28-jarige Achterhoeker na de etappe, die hij terloops ook nog even won.

"Een droom" noemt Bouwman de afgelopen weken in Italië. "Ik kwam hier als knecht om de kopmannen bij te staan. Om dan naar huis te gaan met de blauwe trui en twee etappeoverwinningen. Bizar", sprak de Jumbo-Visma-renner voor de camera's van Sporza.

Nee, de rit winnen was niet het doel toen Bouwman vanochtend wakker werd aan de Adriatische Zee. "Zorgen dat we aan het eind van de dag de blauwe trui hebben", met die gedachte stapte Bouwman uit bed en op de fiets in Marano Lagunare.

Bouwman probeert Schmid, Valter en Tonelli te lossen op de slotklim Getty

Meezitten in de vlucht en dan als eerste over de drie beklimmingen van de dag gaan om de voorsprong op nummer twee in het bergklassement, Giulio Ciccone, onoverbrugbaar te maken. Absoluut geen eitje, maar Bouwman kreeg het toch betrekkelijk eenvoudig voor elkaar. En dat terwijl de cols niet misselijk waren.

Na glansrijk opvegen van de punten bovenop de nare Villanova Grotte (3,5 kilometer à 8,7 procent), de iets onschuldigere Passo di Tanamea (9 kilometer à 5,4 procent) en de gevreesde Kolovrat (10,2 kilometer à 9,2 procent), bracht Bouwman zijn bergpunten op 294. Ciccone heeft er 103.

Bouwman is de vierde Nederlander in de wielergeschiedenis die in een grote ronde de bergtrui verovert. Steven Rooks (1988) en Gert-Jan Theunisse (1989) reden Parijs binnen in de rode bolletjestrui in de Tour de France. Joop Zoetemelk deed het in 1971 in de Vuelta in het shirt met blauwe bollen.

"Het is geen rijtje waar ik tussen hoor als je kijkt naar hun prestaties", zei Bouwman tegen Sporza. "Maar ik ben supertrots."

Koen Bouwman: 'Alles komt deze Giro eindelijk samen. Geweldig'

Geen slecht rijtje inderdaad voor een renner die voor vandaag pas twee ritzeges behaalde in zijn carrière. Exact twee weken geleden, op vrijdag 13 mei, won Bouwman de loodzware oranje gekleurde heuvelrit van 196 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters naar Potenza. In de sprint versloeg hij medevluchters Bauke Mollema en Davide Formolo.

Voor zijn eerste ritwinst moeten we terug naar 6 juni 2017. In de stromende regen in Tullins was Bouwman in de derde etappe in de Dauphiné het rapste in de sprint van een kopgroep van zes renners. Daarna passeerde vijf jaar lang steeds een ander eerder de finish.

Dat Bouwman harder gaat fietsen zodra het begint te heuvelen, is geen totale verrassing. In de Giro van 2021 werd hij knap twaalfde in het algemeen klassement. Maar nu lijkt de berggeit ook door te breken als rittenwinnaar. "Twee etappes winnen in de Giro. Ik ben zo blij, ik heb er geen woorden voor."

Ritwinst en de blauwe bergtrui: Bouwman kan het niet geloven AFP

"Na mijn eerste overwinning zei ik al dat het heel mooi zou zijn om er nog een te winnen", sprak Bouwman kort na de finish. "Maar ik moest ook realistisch zijn, het was pas mijn tweede overwinning als prof."

Het duurde even voordat helemaal zeker was dat Bouwman ook daadwerkelijk won. De dreiging van een interventie van de wedstrijdleiding hing als een donkere wolk boven de finish. De bochtige finale verliep chaotisch.

Scherpe bocht

Zeventig meter voor de meet had de Giro-leiding een bocht gelegd. Als eerste die bocht insturen, leek vooraf essentieel om de rit te kunnen winnen. En de uitgeputte kopgroep racete op de beslissende bocht af.

"Ik wist dat er een bocht was naar links, maar niet dat hij zo scherp was", legde Bouwman uit. "Ik moest behoorlijk hard remmen en wist dat ik de binnenbocht moest nemen." Maar daar zat ook Mauro Schmid (QuickStep), die door Bouwman enigszins de pas werd afgesneden en de bocht uiteindelijk behoorlijk miste.

"Hopelijk is er niemand gecrasht, anders spijt mij dat", zei Bouwman, maar toen had hij de beelden vast nog niet teruggezien. Nee, er ging niemand onderuit, maar Andrea Vendrame (AG2R) en Attila Valter (Cofidis), die vlak achter Schmid de bocht instuurden, bleven ternauwernood overeind nadat ze moesten uitwijken.

"Oneerlijk", reageerde Schmid ontstemd. Niet oneerlijk genoeg voor de jury, want enkele minuten later verscheen Bouwman in zijn blauwe bergtrui op het podium.

"Ik was al drie keer heel dicht bij een ritzege." En nu pakt Bouwman er in een jaar twee. "Alles komt deze Giro eindelijk samen. Geweldig."

Bergkoning Bouwman wint klimklassement Giro: 'Kan het niet geloven'

STER reclame