NOS Wielrennen

Leemreize slaat net niet toe in bergen, Buitrago wint zeventiende Giro-etappe

Buitrago bedwingt Nederlanders in Italiaanse bergen

De Colombiaan Santiago Buitrago heeft in de Giro de zware bergrit van Ponte di Legno naar Lavarone (168 kilometer) gewonnen. Nederlander Gijs Leemreize deed lang mee om de etappewinst, maar kwam 35 seconden tekort. Leemreize werd uiteindelijk tweede.

Ook de andere Nederlanders lieten zich in deze tweede zware bergetappe op rij niet onbetuigd, maar dat is inmiddels geen verrassing meer.

Koen Bouwman, Sam Oomen, Gijs Leemreize, Thymen Arensman en Mathieu van der Poel zaten al na ruim twintig kilometer in een kopgroep van in totaal 23 renners. Jan Hirt, de winnaar van de etappe van gisteren, was met een negende plek in het algemeen klassement de bestgeklasseerde renner in de groep.

Gijs Leemreize

Deze kopgroep, die af en toe werd opgeschud door een versnellende Mathieu van der Poel, ging op weg naar de Giovo. Een bergje van derde categorie waar 9, 4, 2 en 1 bergpunten te verdienen zijn. Interessant voor Bouwman, die zijn blauwe bergtrui steviger om zijn schouders kon fietsen. Dit deed hij met verve door vijf punten te pakken op zijn concurrent Giulio Ciccone.

Na de eerste serieuze klim behield de kopgroep dezelfde contouren. Op ongeveer 60 kilometer van de finish lukte het Van der Poel wel om te ontsnappen. Guillaume Martin, Alessandro Covi en Felix Gal konden aansluiten en gingen samen met de Nederlander als eerste op de Passo del Vetriolo af (eerste categorie). Van der Poel hield tijdens de de klim goed stand.

Dit kon niet gezegd worden van Ciccone, die in de tussentijd compleet instortte. Opnieuw goed nieuws voor Bouwman dus. Zeker omdat hij samen met Hugh Carthy, Jan Hirt en Santiago Buitrago wist aan te sluiten bij de kopgroep. Bouwman was zelfs als eerste boven op de Passo del Vetriolo en dus mocht hij veertig punten bijschrijven voor het bergklassement.

Ook deze etappe in de Giro leverde weer mooie plaatjes op

Ondertussen keerde Leemrijze ook terug in de kopgroep. Hij en Van der Poel trokken in de afdaling ten strijde en hadden toen er nog zo'n vijftien kilometer voor de boeg waren anderhalve minuut voorsprong op de achtervolgers.

Een Nederlandse etappewinning was een tijdje in de maak. Al moest de laatste zware klim, de Menador (eerste categorie), nog wel goed doorgekomen worden. Van der Poel haakte op ruim tien kilometer van de streep af en dus leek Gijs Leemreize (22) af te steven op de winst. Ware het niet dat leeftijdsgenoot Buitrago nog voldoende lucht over had. Hij snelde Leemreize, die niet opgaf, voorbij en boekte voor het eerst een etappe in de Giro.

Bij Leemreize , die debuteert in de Giro, overheerst de teleurstelling. "Toen Van der Poel brak, begon ik te geloven dat het kon. Gisteren heb ik me kunnen sparen en dat pakte goed uit. Maar toen Buitrago eroverheen klapte, kon ik echt niet meer. Het was echt sterven."

Koen Bouwman verstevigt zijn koppositie in het bergklassement

Koen Bouwman pakte nog twee bergpunten op de slotklim en behoudt glansrijk de blauwe bergtrui. De Nederlander heeft nu 218 punten. Dat zijn er 115 meer dan nummer twee Ciccone.

Richard Carapaz, de leider van het algemeen klassement, mag ook morgen weer de roze trui aantrekken. De strijd tussen hem en nummer twee Jai Hindley blijft ongekend spannend, want het verschil is drie seconden. Carapaz en Hindley liepen wel uit op Mikel Landa en João Almeida.

Simon Yates, die deze Giro twee etappes won, stapte vandaag uit de wedstrijd vanwege knieproblemen. De winnaar van de Vuelta speelde geen rol meer in het algemeen klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl