NOS Wielrennen

Ciccone boekt met knappe solo etappezege in Giro, Bouwman herovert bergtrui

Nederlanders kleuren eerste Alpenrit in Giro, maar Ciccone lacht het laatst

De Italiaanse renner Giulio Ciccone van Trek Segafredo heeft de vijftiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Hij kwam in Cogne solo over de streep onder luid gejuich van de Italiaanse wielerfans.

De jonge Colombiaan Santiago Buitrago werd tweede in de bergrit op zo'n anderhalve minuut van Ciccone. Het roze blijft om de schouders van Richard Carapaz. Beste Nederlander was Martijn Tusveld van DSM, die knap vijfde werd. Ook Bauke Mollema en Gijs Leemreize eindigden in de toptien.

Bouwman heeft bergtrui terug

Koen Bouwman zat mee in een ontsnapping, kwam als eerste aan op de top van de eerste col en veroverde daardoor - opnieuw - de blauwe bergtrui. Na zijn zege in de zevende etappe reed hij ook al twee dagen rond in het blauw.

Koen Bouwman in zijn blauwe trui

De vijftiende etappe van Rivarolo Canavese naar Cogne was een rit voor aanvallers. Na een felle strijd op de eerste twee beklimmingen, bleven op de derde en laatste col van de dag Ciccone, Buitrago en Hugh Carthy over. Op 19 kilometer voor de aankomst ging de Italiaan er vandoor.

De vele Nederlanders die ten aanval trokken in deze etappe, waren toen al gelost.

Martin pakt tijd terug

Op de achtergrond probeerde de Fransman Guillaume Martin tijd terug te winnen voor het klassement. Hij verloor zaterdag veel tijd. De andere klassementsmannen deden zondag geen aanval op de roze trui van Carapaz.

Martin eindigde de rit als tiende en pakte zo bijna twee minuten terug op de andere favorieten. In het klassement passeert hij Alejandro Valverde, waardoor hij nu weer tiende staat.

Carapaz kwam niet in de problemen en behield roze.

Al vroeg in de etappe vertrok er een kopgroep van 27 renners met onder anderen de Nederlanders Bouwman, Mollema, Tusveld, Thymen Arensman en Mathieu van der Poel. Op de eerste van drie serieuze beklimmingen, de Pila-Les Fleurs, vertrok Bouwman in jacht op punten voor de bergtrui.

Hij kwam solo boven en raapte daarmee 40 punten op voor de blauwe trui en passeerde op die manier Diego Rosa in het klassement.

Bouwmans inspanning op de Pila-Les Fleurs moest hij in de tweede klim naar Vergogne bekopen. Hij werd al snel ingerekend. Eerst door Tusveld en Van der Poel, daarna door steeds meer renners. Maar zijn aanval was wel voldoende geweest voor de bergtrui.

Tusveld nog op kop tot slotklim

Tusveld hield het van de Nederlanders in de kopgroep het langst vol, hij zat nog mee in de kopgroep tot de laatste klim en eindigde knap als vijfde. Zijn ploeggenoot Arensman, de nummer vijftien van het klassement, kon niet mee met de besten.

Maandag is er een rustdag in de Giro, waarna een loodzware week begint met dinsdag een rit over de Mortirolo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl