NOS Sport

Stunt op komst? 'Botic heeft met zijn spel zeker kans om van Nadal te winnen'

Net als veel tennissers van zijn generatie keek Botic van de Zandschulp vroeger op televisie naar Rafael Nadal. Vanmiddag speelt de 26-jarige Nederlander op Roland Garros zelf tegen de tennisgrootheid, die het toernooi in Parijs al dertien keer naar zijn hand heeft weten te zetten.

"Hij heeft bijna alles gewonnen wat je kan winnen, de meeste grandslamtitels op zijn naam. We kunnen wel spreken van een van de grootste tennissers aller tijden", zegt Van de Zandschulp koeltjes over 21-voudig grandslamwinnaar Nadal voorafgaand aan de wedstrijd in de derde ronde.

"Het is een ongelooflijke doorzetter, een vechter die nooit opgeeft. Vroeger als kind kon ik daar wel van genieten, vond ik het leuk om naar te kijken."

Kan Van de Zandschulp winnen van Nadal? 'Dan moet echt alles lukken en hij moet me helpen'

Winnen van Nadal op Roland Garros zou een enorme stunt zijn. Alleen Robin Söderling (2009) en Novak Djokovic (2015 en 2021) slaagden daar ooit in. Toch houdt men in kamp-Van de Zandschulp rekening met dat haast onwaarschijnlijke scenario.

"Ik denk dat Botic met zijn veelzijdige spel zeker een goede kans maakt om van Nadal te winnen. Omdat hij naast de verdediging ook de genadeklap in huis heeft", stelt Peter Lucassen, de coach van Van de Zandschulp.

"En Botic heeft ook het vermogen om aan het net punten te maken. Met die verschillende aspecten samen kan hij erop vertrouwen dat hij zelf punten gaat binnenhalen. Iedereen kent Nadal, die gaat niet veel punten weggeven. Daarom zal je zelf ook veel punten moeten maken."

Van de Zandschulp zelf is iets voorzichtiger in zijn vooruitblik. "Om te winnen moet ik, denk ik, ongelooflijk goed spelen. Dan moet echt alles lukken en dan moet hij me ook een beetje helpen door wat fouten te maken. Ik ben benieuwd hoe fit hij is. Hij heeft de laatste tijd niet veel wedstrijden gespeeld."

Sinds eind maart speelde Nadal slechts twee toernooien. Op het gravel van Madrid verloor hij in de kwartfinales van zijn jonge landgenoot Carlos Alcaraz. En in Rome ging hij op zijn geliefde ondergrond al in de achtste finales onderuit tegen de Canadees Denis Shapovalov.

Botic van de Zandschulp kan de derde speler ooit worden die Rafael Nadal weet te verslaan op Roland Garros.

Nadal heeft zich in de media nauwelijks uitgelaten over Van de Zandschulp. Hij zei alleen dat hij nu een "ongelooflijk moeilijke tegenstander" treft, maar dat zegt de vriendelijke Spanjaard over vrijwel al zijn opponenten.

Groot stadion

Van de Zandschulp en Nadal treffen elkaar op het Court Suzanne-Lenglen. Van grote stadions ligt de Nederlander niet wakker, zeker niet na zijn kwartfinaleplaats bij de US Open vorig jaar in New York.

"Ik vind het altijd leuk om voor publiek te spelen. Ik denk dat de grotere banen mij wel liggen. Ik heb het gevoel dat ik iets meer vrijheid heb dan op de kleinere banen. Hopelijk voel ik me morgen ook zo."

En Nadal? Zouden hij en zijn team nog zenuwachtig zijn? Lucassen: "Zij zullen zeker zien dat Botic de laatste maanden aan een opmars bezig is en dat hij veel goede wedstrijden speelt. Het zal ook voor Nadal een uitdaging zijn om tegen een nieuwe, goede speler te spelen."

'Grote wedstrijd voor Van de Zandschulp, waarin Nadal de absolute favoriet is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl