Sylvia van Empel
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Kat na kat verdwijnt in Kesteren, 'welke idioot doet zoiets?'

Kesteren maakt zich zorgen over het aantal katten dat spoorloos verdwijnt. Soms duikt er weer eens eentje op, soms ook niet. De bewoners van het dorp in de Gelderse gemeente Neder-Betuwe zijn bezorgd en patrouilleren 's nachts op straat om te kijken of iemand de dieren meeneemt. De politie overweegt een onderzoek.

"Als je hoort dat hij is doodgereden, is dat heel rot. Maar dan kun je het tenminste nog afsluiten. Nu weet ik niets", zegt Sylvia van Empel bij Omroep Gelderland. Haar kater Mickey is spoorloos sinds eind maart.

Hoewel het mogelijk is dat de kat 'gewoon' is weggelopen, vreest Van Empel dat hij is meegenomen. "Dat begin ik inmiddels wel te denken, en dan denk ik bij mezelf: welke idioot doet zoiets? Ben je dan ziek in je hoofd?"

Kat op drie poten

Iets verderop in het dorp is Stijny Winkelman sinds vorige week vrijdag haar 11-jarige kater Mason kwijt. Het is niets voor Mason om zo lang van huis te zijn, zegt ze. "Een paar jaar geleden verloor hij bij een ongeluk zijn linker voorpoot. Sindsdien ging hij niet verder dan de voortuin en achtertuin. Een kat op drie poten komt nu eenmaal niet ver."

Na Masons verdwijning begon Winkelman flyers op te hangen in de buurt. Tot haar verbazing hoorde ze dat meer mensen in de buurt hun huisdier missen. "In een paar maanden tijd zijn hier negen katten verdwenen. Sommige katten zijn sterk vermagerd teruggevonden in bossen in de buurt, andere katten keren helemaal niet terug", zegt ze.

"Ik heb al vijf dagen niet geslapen", vervolgt Winkelman. "We hebben een hond, Toby, die al elf jaar iedere dag met Mason is. Sinds de kat weg is, eet Toby nauwelijks en maakt hij ons iedere ochtend om 05.00 uur wakker. Dan wil hij de tuin in, om te zoeken naar Mason. Ze zijn samen opgegroeid. Je ziet aan Toby dat hij Mason mist."

Stijny Winkelman
Mason, de kat van Stijny Winkelman, spoorloos sinds 20 mei

De meest recente verdwijning is die van een poes aan de Nedereindsestraat in Kesteren. Zondag verdween het beestje spoorloos, gisteren werd ze dood teruggevonden in een boomgaard, vertelt Anne-Fleur van Buuren. Vorig jaar zomer raakte op hetzelfde adres een kat vermist; die keerde nooit terug. Een andere poes was een week spoorloos en dook toen na een week vermagerd en mank weer op. Een van haar poten moest worden geamputeerd.

Twee katten tegelijk kwijt

Andere Kesterenaren missen hun poes of kat sinds afgelopen winter, of nog langer geleden. Een familie raakte vorig jaar februari zelfs twee katten tegelijk kwijt. Een van die katten werd teruggevonden in Rhenen, aan de andere kant van de Nederrijn; hij moet dus een drukke verkeersbrug over de rivier zijn overgestoken. De familie heeft de tuin nu zo ingericht, dat de laatst overgebleven kat er niet uit kan.

Stijny Winkelman inventariseert nu hoeveel katten er precies ontbreken in Kesteren. Op aanraden van de politie zal de groep vervolgens collectief aangifte doen, waarop waarschijnlijk een onderzoek volgt. "Het zijn complexe zaken", zegt een woordvoerder van de politie. "Lopen die katten uit zichzelf weg? Of is er inderdaad meer aan de hand?"

Winkelman wacht een eventueel onderzoek niet af. Vandaag gaat ze zelf op zoek naar Mason, in het bos bij Rhenen. "Het is heel groot daar. Misschien is er geen beginnen aan. Maar ik hoop zo dat ik 'm terugvind."

Advertentie via Ster.nl