Het is niet uitzonderlijk druk op Schiphol op Hemelvaartsdag
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw druk op Schiphol, 'maar geen uitzonderlijke problemen'

Ook vandaag, op Hemelvaartsdag, is het weer druk in de vertrekhal van Schiphol, maar met een wachttijd van drie kwartier zijn reizigers sneller door de beveiliging dan op de afgelopen piekdagen. Volgens een woordvoerder zijn er vooralsnog geen uitzonderlijke problemen op de luchthaven.

Over het algemeen lopen de rijen om de security te bereiken goed door, zeggen reizigers tegen persbureau ANP. Een woordvoerder van Schiphol laat weten de drukte van vandaag te hebben verwacht. "Van passagiers lezen en horen we wisselende ervaringen. De een zegt dat het doorloopt, de ander vindt het lang wachten."

Naast de verschillende ervaringen van reizigers zijn er ook verschillen in piekmomenten, zegt de woordvoerder. "Dat is ook afhankelijk van de bezetting." Gisteren kwamen passagiers volgens de woordvoerder heel vroeg naar Schiphol. "Dat zorgde juist voor opstopping en langere wachttijden."

Medewerkers van KLM zeggen tegen ANP dat de situatie niet heel anders is dan op voorgaande dagen. Al was volgens een van hen het drukste moment vanochtend al rond 05.00 uur. "Toen stond de rij tot aan de snelweg." Ze zegt al een paar keer uitgescholden te zijn.

Al weken druk

Het is al weken druk op de luchthaven. Voornaamste oorzaken zijn personeelstekorten en het feit dat veel mensen weer op vakantie willen na twee jaren van coronabeperkingen. Dat leidt dagelijks tot lange wachttijden, chaos en soms agressie en vechtpartijen.

Om de drukte de komende tijd tegen te gaan, wil de luchthaven inzetten op vier zogenoemde 'actielijnen'. Een van die maatregelen is dat er voor komende zomer tijdelijk andere regels voor de start- en landingsrechten gelden. De luchtvaartmaatschappijen raken deze 'slots' niet kwijt aan een concurrent als ze er geen gebruik van maken. Het moet ertoe leiden dat ze minder vluchten uitvoeren.

KLM ziet vooralsnog niets in dat plan. De luchtvaartmaatschappij wil dat er eerst gewerkt wordt aan andere, effectievere opties dan het annuleren van vluchten. Het spreiden van vluchten en het gebruik van andere luchthavens, zijn volgens KLM belangrijkere maatregelen.

"Schiphol zit nog niet op het niveau van 2019, het is zorgwekkend dat dit nu al zulke problemen oplevert door tekorten bij de Schipholsecurity", aldus een KLM-woordvoerder.

De luchthaven verwacht dat het tot en met de zomervakantie dagelijks ongeveer net zo druk zal zijn als tijdens de meivakantie. Toen moesten vanwege de drukte veel vluchten worden geannuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl