Amsterdams kantoor van Pels Rijcken
NOS Nieuws

Notarissen Pels Rijcken berispt in fraudezaak

De tuchtrechter heeft drie notarissen van het gerenommeerde notaris- en advocatenkantoor Pels Rijcken berispt voor nalatigheid, onzorgvuldigheid en gebrekkige controle rond het frauduleus handelen van voormalig topman Frank Oranje. De notarissen waren weliswaar niet betrokken bij de fraude maar overtraden wel de beroepsregels die kritisch onderzoek en controle voorschrijven.

Frank Oranje, bestuursvoorzitter van Pels Rijcken, bleek jarenlang met allerlei stichtingen en namen gerommeld te hebben en bij elkaar 11 miljoen euro te hebben verduisterd. Hij pleegde in november 2020 zelfmoord, nadat hij was geschorst vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar de fraude. Uit onderzoek na zijn dood bleek het te gaan om een miljoenenfraude, waar verder niemand van wist of bij betrokken was.

Eerder brutaal dan briljant

De notarissen erkenden bij de behandeling van de tuchtzaak dat er te weinig toezicht gehouden werd op derdengeldenrekeningen en cheques die Oranje eigenmachtig printte en verzond, en op de wijzigingen die Oranje doorvoerde in statuten van stichtingen. Ter zitting verklaarden twee notarissen de gebrekkige controle met een beroep op de reputatie van de topman, zijn rechtlijnigheid en onkreukbaarheid.

Maar volgens de tuchtrechter maakt het gezag dat Oranje genoot als ervaren notaris en bestuursvoorzitter niet dat hij volledig ongecontroleerd zijn gang kon gaan. "Van geraffineerde malversaties was geen sprake, zijn handelen was eerder brutaal dan briljant."

Volgens de tuchtrechter is de nalatigheid dermate ernstig dat een schorsing gerechtvaardigd zou zijn. Maar de notarissen waren niet betrokken bij de fraude en de schade die het aanzien van het notariaat heeft geleden is toegebracht door het fraudeleuze handelen van Oranje, en niet door de nalatigheid van de notarissen.

Bovendien hebben twee notarissen vervroegd ontslag aangevraagd, waardoor schorsing ook niet zinvol is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl