Associated Press
NOS Nieuws

Noord-Korea lanceert weer ballistische raketten, uren na vertrek Biden uit Azië

Noord-Korea heeft weer drie ballistische raketten afgevuurd richting de zee, meldt het leger van Zuid-Korea. De raketten zouden vanuit de buurt van hoofdstad Pyongyang zijn gelanceerd en kwamen in de wateren voor de oostkust van het noorden terecht.

De Amerikaanse president Biden was een paar uur eerder vertrokken uit Azië. Tijdens de reis bevestigde hij opnieuw dat de Verenigde Staten zich inzetten voor de verdediging van bondgenoten in het licht van de groeiende nucleaire dreiging van het noorden.

360 kilometer ver

Een van de gelanceerde projectielen was volgens Zuid-Korea een intercontinentale ballistische raket (ICBM). Die zou 360 kilometer ver hebben gevlogen op een hoogte van 540 kilometer. Een andere raket zou 750 kilometer hebben gevlogen op een hoogte van 50 kilometer.

Eind maart testte Noord-Korea nog een nieuw type ICBM. Daar maakte het land toen een grote show van:

Noord-Korea toont raketlancering met bombastische videoclip

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt om de lanceringen te bespreken. Ook zouden Zuid-Korea en de VS samen nadenken over nieuwe sancties richting Noord-Korea, melden Amerikaanse persbureaus. De Japanse minister van Defensie noemt de lanceringen een provocatie en "absoluut ontoelaatbaar".

Het was de 17de keer dit jaar dat Noord-Korea een rakettest heeft uitgevoerd. De afgelopen maanden voerde Pyongyang het aantal rakettesten op. Dat werd vermoedelijk gedaan om druk uit te oefenen op het Westen om weer te gaan onderhandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl