De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea wil ontwikkeling nucleaire wapens versnellen

Noord-Korea is van plan om de ontwikkeling van het nucleaire arsenaal te versnellen. Dat zei leider Kim Jong-un op een militaire parade waar intercontinentale ballistische raketten (ICBM) getoond werden.

De afgelopen maanden heeft het stalinistische land het aantal rakettesten opgevoerd. Dat doet Pyongyang vermoedelijk om druk uit te oefenen op het Westen om de onderhandelingen weer op te starten. Recent voerden de Verenigde Staten de druk op het Noord-Koreaanse regime op met extra sancties. "De kernmacht van de republiek moet op ieder moment klaarstaan om ter afschrikking", zei Kim volgens het staatspersbureau.

Hij zei dat het bezit van kernwapens vooral bedoeld is om een oorlog af te wenden, "maar dat is wellicht niet het enige doel als andere landen ons in ongewenste omstandigheden brengen".

Nieuwe wapens

Die militaire parade was ter ere van het jubileum van de oprichting van de Noord-Koreaanse krijgsmacht, meldt het staatspersbureau. Beelden van de parade zijn niet vrijgegeven. Bij eerdere parades werden regelmatig nieuwe wapens getoond, net als conventionele wapens als artillerie en tanks.

Op de parade werd de Hwasong-17-raket getoond, de grootste ICBM, aldus de nieuwsdienst. De raket werd vorige maand voor het eerst getest en was toen zo'n 71 minuten lang onderweg. Hij bereikte een hoogte van 6000 kilometer, zei het Noord-Koreaanse staatspersbureau destijds. Die raket kwam in de zee bij Japan terecht.

Eerder maakte NOS op 3 een explainer over hoe bang we moeten zijn voor kernwapens:

Hoe bang moeten we zijn voor kernwapens?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl