Sem Steijn en keeper Hugo Wentgens juichen

ADO Den Haag zet met doelpunt van Steijn junior stap richting eredivisie

ADO Den Haag leek 80 minuten lang niet mee te doen en niet te willen winnen. Maar door een late gelijkmaker (1-1) tegen Excelsior, dat beter was, maakt het nog alle kans om volgend seizoen eredivisie te spelen. De return in de finale van de play-offs om eredivisievoetbal vindt zondag om 18.00 uur plaats.

Excelsior rook de eredivisie al, want op het Rotterdamse kunstgras had ADO verreweg het grootste deel van de wedstrijd vrij weinig in te brengen. Alleen in het laatste kwartier - het Haags kwartiertje - en na luide verzoeken van de ADO-fans tot het tonen van meer bluf, drongen de bezoekers aan.

Excelsior beter

Haagse spits in vorm, Thomas Verheydt, kopte een lange bal in de slotminuten door op Sem Steijn (zoon van Sparta-trainer Maurice Steijn), die vervolgens subtiel de bal over Excelsior-doelman Stijn van Gassel lepelde.

Het gelijkspel voelde voor ADO als een overwinning, en voor Excelsior als verlies, want Excelsior speelde beter en kwam vlak na rust terecht op voorsprong door Marouan Azarkan.

Marouan Azarkan viert zijn openingstreffer tegen ADO Den Haag

Excelsior maakte de eerste helft de dienst uit, had het betere van het spel - al overtuigde het niet helemaal - en had met een beetje geluk het tweeluik vanavond al kunnen beslissen. Maar dat gebeurde niet en het knokkende ADO ging er meer en meer in geloven naarmate het slechts 1-0 bleef.

In voorgaande duels was Excelsior slagvaardiger, toen het eerst Roda JC (2-2 en 2-0) en vervolgens Heracles Almelo vloerde (3-0 en 3-1). ADO maakte ten opzichte van voorgaande play-offduels een tamme indruk. Tegen FC Eindhoven (2-1 en 2-1) en NAC Breda (ook twee keer 2-1 winst) maakte de ploeg van Giovanni Franken nog een levendige indruk.

Zondag wacht een interessant duel om promotie naar de eredivisie, een enkele finale, want uitgoals tellen ook in deze knock-outrondes niet dubbel.