NOS Sport

Martina wil door tot Parijs 2024: 'Zesde Spelen zouden uniek zijn'

Martina gaat voor zesde Olympische Spelen: 'Hou nog heel veel van de sport'

De Olympische Spelen van 2021 waren de laatste Spelen van Churandy Martina. Althans, dat zei hij destijds in Tokio. Nu denkt de 37-jarige sprinter daar toch net even iets anders over. "Ik wil door tot Parijs."

In 2024, als de Spelen van Parijs op het programma staan, is Martina 40 jaar, maar dat is volgens hem geen belemmering. "Ik voel me goed en ik hou nog heel veel van de sport. Dus waarom zou ik dan niet naar Parijs gaan", zegt Martina met zijn kenmerkende lach. "Ik moet gewoon slimmer trainen, beter naar mezelf luisteren en goed herstellen. Dan komt het goed."

"Als sprinter zes keer de Spelen halen zou uniek zijn, dat is nog niet veel atleten gelukt. Ik wil mezelf uitdagen, gewoon ervoor gaan. Ik geloof erin." Martina zou niet de eerste sprinter zijn die op zo'n late leeftijd nog meedoet aan de Spelen. In Tokio afgelopen zomer stond bijvoorbeeld de Amerikaan Justin Gatlin, destijds 39 jaar, nog aan de start.

Churandy Martina

In het traject richting de Zomerspelen van Parijs richt Martina zich alleen nog maar op de 100 meter. "Ik loop geen 200 meters meer", zegt hij resoluut. Maar ook de 100 meter gaat, met de FBK Games voor de deur, nog niet vlekkeloos. "Ik ben fysiek nog niet waar ik wil zijn."

"Mijn achilles doet pijn", legt Martina uit. "Dus het starten is moeilijk. Dat maakt de race ineens helemaal moeilijk, want de 100 meter gaat snel. Maar op de FBK Games (op 6 juni, red.) kan ik wel een goede 100 meter lopen, denk ik."

Het wordt voor Martina al de vijftiende keer dat hij op de deelnemerslijst staat van het atletiektoernooi in Hengelo. "Het is altijd leuk om voor m'n eigen mensen te lopen en dat we zo'n grote wedstrijd hier in Nederland hebben. Dat blijft altijd speciaal."

De FBK Games zijn niet het hoofddoel voor Martina. Later deze zomer staan ook nog de WK en de EK op het programma. "Het is wel spannend, want het gebeurt niet vaak dat deze twee toernooien hetzelfde jaar zijn, maar het is niet onmogelijk."

Voor de wereldkampioenschappen in het Amerikaanse Eugene, van 15 tot en met 24 juli, ligt de focus op het estafettenummer 4x100 meter. "De individuele 100 meter wordt moeilijk, dat voel ik aan mijn lichaam. Bij de EK (van 15 tot 21 augustus, red) wil ik wel voor beide onderdelen gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl