Een straatverkoper in New Delhi in de hittegolf
NOS Nieuws

'Kans op extreme hittegolf als in India dertig keer groter'

Door opwarming van de aarde is volgens wetenschappers de kans dertig keer groter op een extreme hittegolf, zoals recent in India en Pakistan. Deze hittegolf was ook een graad kouder geweest als we nog leefden in een pre-industriële wereld, zonder grootschalige uitstoot van broeikasgassen, concludeert de internationale onderzoeksgroep World Weather Attribution Group (WWA).

De hitte in India en Pakistan is ongeëvenaard. India had in 121 jaar tijd nog nooit zo'n hete maand maart, en in Pakistan was het in april heter dan ooit. Daar werd het 51 graden. Naar schatting zijn minstens 90 mensen als gevolg van de extreme hitte overleden, schrijft de WWA.

Modellen vergelijken

Door beschikbare data te vergelijken met diverse modellen, heeft de WWA uitgerekend in hoeverre de opwarming van de aarde hierbij een rol heeft gespeeld. In totaal zijn er twintig klimaatmodellen gebruikt met gegevens over maart en april van de afgelopen decennia. Volgens de wetenschappers wordt daaruit duidelijk dat zo'n extreme situatie zich nu veel sneller voordoet, met hogere temperaturen.

Ook zal het in de toekomst vaker voorkomen. Momenteel is de aarde 1,2 graden opgewarmd en zodra dat oploopt tot 2 graden, zal volgens de WWA zo'n extreem weerfenomeen niet eens in de honderd jaar voorkomen maar eens in de vijf jaar.

De hittegolf in India in beeld:

Extreme hitte in India houdt aan, watercrisis dreigt

Eerder al schreef de groep onderzoekers dat in principe elke hittegolf door de opwarming van de aarde intenser en waarschijnlijker is geworden.

De extreme temperaturen in Zuid-Azië hebben verregaande gevolgen. Duizenden mensen zijn erdoor ziek geworden, schrijven de wetenschappers. Er zijn bosbranden en overstromingen door smeltend gletsjerijs. Door de hoge temperaturen valt de oogst zo tegen, dat de Indiase regering een exportstop voor graan heeft ingelast.

Waarschuwingen

De gevolgen worden het hardst gevoeld door de armste delen van de bevolking, schrijven de onderzoekers. Zij moeten naar buiten om te werken en hebben geen toegang tot elektriciteit en airco's.

Omdat dit soort extreme hitte door klimaatverandering vaker zal voorkomen, zijn nationale hitteplannen essentieel. Volgens de onderzoekers hebben India en Pakistan veel vooruitgang geboekt met het invoeren van waarschuwingssystemen en meer capaciteit in ziekenhuizen om hitteslachtoffers te behandelen. Hierdoor zouden al duizenden levens zijn gered.

In deze video legt NOSop3 uit hoe het klimaat altijd al veranderde, maar in het heden zorgwekkend snel. En hoe ziet de toekomst eruit?

Klimaatverandering, uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl