Biden op de persconferentie in Japan
NOS Nieuws

Biden: VS bereid geweld te gebruiken voor verdediging Taiwan

De VS is bereid Taiwan militair te verdedigen als China het eiland aanvalt. Op bezoek in Japan antwoordde de Amerikaanse president Biden ronduit "ja" toen hem werd gevraagd of hij in zo'n geval het Amerikaanse leger zou inzetten.

"We staan nog altijd achter de Eén-China-politiek, maar dat betekent niet dat China zomaar Taiwan mag overnemen", legde Biden uit. "Het idee dat het met geweld kan worden overgenomen, is gewoon niet gepast."

Bidens stelligheid is opmerkelijk omdat de VS in het verleden zich altijd strategisch op de vlakte hield over de vraag of zij Taiwan te hulp zou schieten in een conflict, om China niet te schofferen. Dat land beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en elke opmerking over mogelijke zelfstandigheid ligt er extreem gevoelig.

Washington volgt al jaren een Eén-China-beleid, dat stelt dat China en Taiwan bij elkaar horen en de regering in Peking de wettige vertegenwoordiging is. Daarnaast heeft VS echter net als veel andere landen onofficiële relaties met Taiwan. Bovendien is het land bij wet verplicht om Taiwan de middelen te geven om zichzelf te kunnen beschermen.

Afgelopen oktober maakte Biden een soortgelijke opmerking over de verdediging van Taiwan. Hij onderstreepte vandaag dat een Chinese aanval vergelijkbaar zou zijn met de Russische inval van Oekraïne. "Het zou de hele regio onrust brengen."

Overigens zei Biden niet te verwachten dat een invasie aanstaande is. "Dat is vooral gebaseerd op hoe duidelijk de wereld onderstreept dat dit soort acties uitlopen op een langdurende afkeuring door de internationale gemeenschap."

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde fel op de woorden van Biden. Hij noemde de status van Taiwan een interne aangelegenheid en riep de VS op "voorzichtig te zijn in woord en daad over de kwestie". Dit soort uitspraken zijn volgens hem "het verkeerde signaal" aan Taiwan en kunnen daardoor de betrekkingen ernstig schaden.

Na Bidens woorden haastte het Witte Huis zich om te melden dat de uitspraken geen breuk zijn met het beleid van de afgelopen jaren. "Hij bevestigde onze Eén-China-politiek en onze inzet voor vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan."

Welke rol speelt Taiwan in de twist tussen de supermachten China en de VS? NOS op 3 legt het uit in deze video:

Biden is in Japan om het startschot te geven voor onderhandelingen over een nieuw regionaal handelsverdrag, het zogenoemde Indo-Pacific Economic Framework. Dat moet in de plaats komen van het Trans-Pacific Partnership dat Bidens voorganger Trump de nek omdraaide toen hij gekozen werd.

In het nieuwe handelsverdrag wil Biden met landen in de regio afspraken maken over schonere energie, het optimaliseren van aanvoerroutes, arbeidsveiligheid en anti-corruptiemaatregelen. De hoop is dat er binnen anderhalf jaar afspraken daarover liggen.

Opvallend genoeg is Taiwan niet gevraagd mee te doen aan de onderhandelingen, hoewel het een grote speler is op de elektronicamarkt. Een woordvoerder van de regering-Biden zei dat er met de regering in Taipei bilateraal zal worden onderhandeld.

Invloed Japan

In de marge van die bijeenkomsten liet Biden zich ook positief uit over een vaste zetel voor Japan in een hervormde VN-Veiligheidsraad. Dat zou dan na Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS zelf het zesde permanente lid worden.

Daarnaast gaf Biden goedkeuring aan de voornemens van premier Kishida om de Japanse strijdkrachten uit te breiden. Dat kan volgens hem tegenwicht bieden aan Chinese expansiedrift. "Een sterk Japan en een sterke Japans-Amerikaanse alliantie is goed voor de regio."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl