De handen van iemand die is besmet met apenpokken (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Eerste geval van apenpokken in Nederland vastgesteld, RIVM wil meldingsplicht

Vanmiddag is voor het eerst bij een patiënt in Nederland apenpokken vastgesteld. Onderzoekers hebben de besmetting met een PCR-test aangetoond.

Het RIVM verwacht dat er in Nederland nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn. Na het weekend volgt een update over eventuele nieuwe besmettingsgevallen.

Het RIVM wil dat er een meldingsplicht komt voor artsen en ggd-medewerkers bij wie zich een patiënt met apenpokken aandient. Een advies met die strekking is naar minister Kuipers van Volksgezondheid gestuurd.

Het instituut wil dan dat er bron- en contactonderzoek wordt gedaan en dat de patiënt wordt geadviseerd in isolatie te gaan. Nauwe contacten moeten dan mogelijk tot drie weken in quarantaine.

"We moeten alle maatregelen nemen om het virus nu in het beginstadium de kop in te drukken", zegt directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM.

Verdachte gevallen

Eerder vandaag zei het RIVM al dat er in Nederland meerdere verdachte gevallen worden onderzocht. Volgens Van Dissel zou het raar zijn als het virus hier niet zou opduiken, terwijl dat in andere West-Europese landen al wel het geval is.

De Belgische viroloog Marc Van Ranst deelde vandaag deze foto's van mensen met symptomen, zodat iedereen er bij zichzelf op kan letten:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl