Een inwoner van de Democratische Republiek Congo toont de uitslag veroorzaakt door apenpokken (archief)
NOS NieuwsAangepast

Opvallende toename van apenpokken in West-Europa, ook geval in VS

Na ontdekkingen in Europa is nu ook in de VS bij een mens apenpokken vastgesteld. Dat is een ziekte die vooral in Afrika rondgaat en daarbuiten zelden voorkomt. In Europa en de VS zijn alle of vrijwel alle patiënten mannen die seksueel contact met mannen hebben. Hun toestand is stabiel.

De patiënt in de VS is een inwoner van de staat Massachusetts die onlangs in Canada is geweest. Eerder deze maand is de virusinfectie vastgesteld of vermoed bij een beperkt aantal inwoners van het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Spanje.

Het Amerikaanse centrum voor preventie van ziekten (CDC) onderzoekt of de man de infectie in Canada heeft opgelopen. Voor zover nu bekend is er geen verband met de besmettingen in Europa. Volgens de CDC is er geen gevaar voor de volksgezondheid. "We houden wel rekening met de mogelijkheid dat er meer gevallen zijn", zegt een woordvoerder.

Wat Europa betreft heeft ook Zweden sinds vandaag een bevestigde besmetting. Het is een inwoner van Stockholm. De gezondheidsautoriteiten zoeken uit of er meer besmettingen zijn.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen dagen zes gevallen bevestigd. In de meeste gevallen gaat het om mannen die seksueel contact met mannen hebben, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en in alle gevallen gaat het om een besmetting met de West-Afrikaanse stam van het virus, die minder gevaarlijk is dan de Centraal-Afrikaanse virusstam.

De Britse tegenhanger van het RIVM zei deze week dat vooral homo- en biseksuele mannen alert moeten zijn op ongebruikelijke uitslag op de huid.

Portugal en Spanje

Portugal telt veertien bevestigde gevallen van apenpokken, allemaal deze maand bij mannen in de omgeving van Lissabon. Geen van hen is in het Verenigd Koninkrijk of Afrika geweest.

In Spanje zijn zeven gevallen vastgesteld, allemaal in en rond Madrid. Ook daar zijn het in meerderheid mannen die seks met andere mannen hebben gehad. "Mogelijk komen daar de komende dagen gevallen bij", zei de hoogste gezondheidsambtenaar van de regio Madrid.

Volgens viroloog Marion Koopmans van Erasmus MC is er reden tot zorg. "We hebben vaker geïmporteerde gevallen gezien", zegt ze op Twitter. Dat leidde niet tot verdere verspreiding, maar nu zien we nieuwe gevallen in meerdere landen. "Dat is heel ongebruikelijk"

Koopmans vraagt zich af of het virus makkelijker overdraagbaar is geworden. "Dus we hebben snel meer informatie nodig." Bij het RIVM zijn in Nederland geen besmettingen bekend

Geen soa

Soa Aids Nederland verwacht dat het virus ook in Nederland zal opduiken. Een woordvoerder benadrukt dat apenpokken geen soa is als bijvoorbeeld aids of chlamydia. "Iedereen kan het krijgen."

Een infectie kan worden overgedragen door via de adem of huid van een besmet persoon of door contact met objecten die kort daarvoor door een besmet persoon zijn aangeraakt. Mensen in de zorg of gezinsleden van een besmet persoon hebben een verhoogd risico ook besmet te raken, zegt de WHO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl