NOS NieuwsAangepast

Rutte: ik wiste alleen onbelangrijke sms'jes

Premier Rutte zegt dat hij de afgelopen jaren alleen sms'jes heeft gewist die onbelangrijk waren, zoals verzoeken om iemand terug te bellen. "De richtlijn op het ministerie is: alles wat inhoudelijk is moet bewaard worden. Ik heb naar mijn mening conform de afspraken gehandeld", zegt hij in reactie op een artikel in de Volkskrant.

Die schreef vanmorgen dat Rutte jarenlang eigenhandig sms'jes wiste op zijn oude Nokia-telefoon. Rutte erkent dat, maar hij heeft naar eigen zeggen "nooit bewust" belangrijke zaken achtergehouden.

De premier vindt dat hij zich heeft gehouden aan de richtlijnen:

Rutte reageert op wissen sms'jes: 'Conform de afspraken'

Omdat die Nokia weinig opslagruimte zou hebben gehad, wiste hij vrijwel direct allerlei berichtjes. Zaken die hij wel belangrijk vond, stuurde hij door naar ambtenaren om te archiveren. Soms waren sms'jes te lang om door te sturen en dan las hij ze voor aan een medewerker, vertelde hij. Inmiddels maakt de premier gebruik van een smartphone met meer opslagruimte.

Nog deze week debat

Volgens Rutte is het aan de persoon zelf om te bepalen of een bericht belangrijk is om te bewaren. Hij ontkende dat hij sms'jes heeft gewist om te voorkomen dat ze later in de openbaarheid zouden komen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). "Ik denk dat ik heb gehandeld conform de afspraken. Dat meen ik oprecht."

De oppositie in de Tweede Kamer neemt daar geen genoegen mee. Nog deze week komt er een debat, op initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Naar alle waarschijnlijkheid is dat morgen.

Ook andere oppositie-Kamerleden reageren verbaasd op de handelwijze van Rutte en zijn niet overtuigd van zijn goede bedoelingen. PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vindt dat de premier door het wissen van de sms'jes zichzelf oncontroleerbaar heeft gemaakt. "Dat is kwalijk en ondermijnt de democratie."

SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat het niet aan Rutte is om te bepalen wat belangrijk is om te bewaren. Wybren van Haga van de Groep Van Haga denkt dat Rutte de Archiefwet heeft overtreden. PVV-leider Geert Wilders vindt dat Nederland "een sjacheraar als premier" heeft.

Ook steun regeringspartijen

Kamerlid Pieter Omtzigt wil graag voor het debat nog een hoorzitting met deskundigen over de precieze regels voor het bewaren van berichten. Ook de regeringspartijen ondersteunen de aanvraag van het debat.

Vice-premier Kaag gaf eerder vandaag aan dat al haar zakelijke sms'jes en appjes bewaard blijven. "Ik wis wel eens wat, maar dat zijn dan ruzies met mijn kinderen of zo." Ze wilde niets zeggen over de uitleg die Rutte geeft aan de richtlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl