1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Familie
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Hof veroordeelt jongen die 15-jarige ex-vriendin doodstak voor moord

De jongen die in augustus 2019 de 15-jarige Megan uit Breda doodstak, is in hoger beroep veroordeeld voor moord. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelt dat er sprake was van een vooropgezet plan. De maximale straf van twee jaar jeugdgevangenis en jeugd-tbs blijft daarmee overeind. Ook moet de jongen ruim 100.000 euro schadevergoeding betalen aan de ouders van Megan.

Op 19 augustus 2019 stak de jongen Megan dood in de keuken van het huis van haar moeder. De hulpdiensten, die hij zelf had gebeld, troffen het meisje daar levenloos aan met 35 steekwonden.

De jongen is de ex-vriend van Megan. Zij had de relatie uitgemaakt en hij was jaloers dat ze mogelijk contact had met een ander. Ze zaten bij elkaar in de klas en zouden op de dag van de moord aan het nieuwe schooljaar beginnen.

Eind januari veroordeelde de rechtbank in Breda de jongen al tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, voor doodslag. Daartegen ging hij in beroep. Hij beweerde dat hij uit zelfverdediging handelde en dat Megan hem eerst met een mes stak. Maar het hof noemt dat ongeloofwaardig.

Notities en aantekening in telefoon

Het hof spreekt nu zelfs van moord, omdat sprake was van een vooropgezet plan. Volgens de rechters heeft de jongen niet in een opwelling gehandeld, maar erover kunnen nadenken. Dat blijkt uit notities en een aantekening die zijn gevonden in zijn telefoon.

Zo schreef hij in een notitie dat hij het mes niet moest vergeten. De jongen had betoogd dat hij het mes altijd bij zich had, maar het hof stelde vast dat het steekwapen van een dusdanig formaat was dat het onhandig én gevaarlijk zou zijn om het altijd bij je te dragen.

Verder schreef hij in het Engels: "Als ik je niet kan hebben, dan kan niemand dat." En stond er in een andere notitie: "Het spijt me, maar je moet dood voor het te laat is." Ook luisterde hij naar een nummer van rapper Eminem waarin wordt gezegd: "Ik laat niet toe dat een ander mijn plaats inneemt. Je zult ervoor bloeden."

Daarnaast zijn er gesprekken via Snapchat gevonden, waaruit zou blijken dat Megan niet bij haar thuis, maar op school wilde afspreken. De jongen drong echter aan op ontmoeting tussen hen alleen.

Verplichte behandeling in gesloten inrichting

Volgens het hof genoeg bewijs om moord vast te stellen. De straf blijft hetzelfde, want die was al maximaal. De dader was minderjarig toen hij Megan doodde. Hij was 16 jaar oud en dus geldt het jeugdrecht.

Ook is hij verminderd toerekeningsvatbaar, meldt Omroep Brabant. Daarom blijft de onvoorwaardelijke PIJ-maatregel gehandhaafd. Volgens deskundigen is behandeling in een gesloten setting nodig om de kans op herhaling te voorkomen.

Advertentie via Ster.nl