NOS Sport

Heijnen haalt met WK-succes haar gelijk: 'Coach en arts adviseerden te stoppen'

Bokssensatie Heijnen: 'Een arts adviseerde me om te stoppen met de bokssport'

Toen Chelsey Heijnen op het punt stond haar rugbycarrière te verwisselen voor een bokscarrière, adviseerde haar coach om maar gewoon te blijven rugbyen. Dat advies sloeg ze in de wind. Vier weken geleden zei haar arts dat ze vanwege een slepende schouderblessure moest stoppen met de bokssport. Ook daar luisterde ze niet naar.

Het voorlopige resultaat? Een halvefinaleplaats in Turkije bij haar debuut op een WK boksen, waardoor ze al zeker is van een bronzen medaille. In de halve finales wacht woensdag de Algerijnse Imanse Khelif. Met het bereiken van de kwartfinales sleepte Heijnen al de A-status als topsporter in de wacht bij sportkoepel NOC*NSF, waardoor ze verzekerd is van financiële ondersteuning richting de Olympische Spelen in Parijs over twee jaar.

"Het is vooral even genieten", glundert de 23-jarige Nederlandse vanuit haar hotelkamer in Istanbul. "Het is natuurlijk helemaal geweldig om na m'n eerste WK thuis te komen met een medaille."

Heijnen verrast ook zichzelf

Daarmee verrast ze niet alleen de bokswereld, maar ook zichzelf. "Eigenlijk had ik dit ook zelf niet verwacht", zegt ze na haar gewonnen kwartfinale, waarin ze de Italiaanse Assunta Canfora versloeg.

Chelsey Heijnen

"Ik heb drie jaar lang met een schouderblessure gelopen", verklaart Heijnen. "Vier weken voor dit toernooi heeft mijn arts nog gezegd: Chelsey, misschien moet je maar stoppen met de bokssport." Het antwoord van Heijnen op het advies van haar arts? "Nu niet. Ik ga echt dit WK nu niet meer opgeven."

En dat was niet de eerste keer dat ze tegen een advies in ging. In 2015 wilde ze de rugbysport verruilen voor de bokssport. Haar coach zag dat echter niet zitten. "Blijf maar in het Nederlands team rugbyen", adviseerde hij. "Want met boksen ga je in Nederland en Duitsland leuk kunnen boksen, maar internationaal gaat het hem niet worden."

Recreatief

Toch besloot Heijnen voor het boksen te gaan. "Dan ga ik maar recreatief boksen", dacht ze destijds. "Dus dit had ik sowieso nooit durven dromen. Ik heb alleen altijd wel gehoopt om op dit niveau te mogen staan, in welke sport dan ook. En dan is het wel vet als je dat mag en kan doen."

Bekijk in de video hieronder hoe Chelsey Heijnen de kwartfinales van het WK bereikte.

Heijnen domineert in bokswedstrijd en bereikt kwartfinale WK

Haar eerste WK-optreden smaakt naar meer. "Ik denk niet dat dit een toevalstreffer is", zegt Heijnen na het behalen van de halve finales. "Maar ik moet me ook echt nog wel ontwikkelen. Ik ben 23. De meiden waar ik tegenover sta, hebben veel meer ervaring en al veel meer WK's gebokst dan ik."

Het woord 'opgeven' komt in elk geval niet voor in haar woordenboek. "Ik heb er keihard voor getraind samen met mijn coach om hier op het podium te komen, met een schouder die het misschien wel of niet zou redden. We zijn erin blijven geloven. Als twee eigenwijzen zijn we doorgegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl