Hezbollah-aanhangers rijden door de straten van Beiroet
NOS NieuwsAangepast

Voorlopige verkiezingsuitslag Libanon wijst op klap voor Hezbollah

Hezbollah en zijn bondgenoten lijken de meerderheid in het Libanese parlement te verliezen. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van voorlopige verkiezingsuitslagen en bronnen binnen de sjiitische politieke en militaire groepering.

Een dag na de parlementsverkiezingen worden in sommige districten nog stemmen geteld. De voorlopige uitslag duidt op een klap voor de gevestigde orde. Analisten wijzen op de grote onvrede onder de bevolking over het optreden van politieke leiders in de nasleep van de economische crisis en de grote explosie in hoofdstad Beiroet van 2020.

Het door Iran gesteunde Hezbollah heeft nog niet officieel gereageerd op de verkiezingsuitslagen. Maar volgens anonieme functionarissen binnen de partij is het onwaarschijnlijk dat de groepering meer dan 64 zetels gaat halen. Bij de vorige verkiezingen behaalden Hezbollah en aan de groep gelieerde politici 71 van de 128 zetels.

Meer Saudische invloed

Daarmee lijkt de politieke invloed van Iran op Libanon te slinken, terwijl de pro-Saudische partij Libanese Strijdkrachten (LS) op zetelwinst staat. De regionale grootmachten Saudi-Arabië en Iran zijn al jaren verwikkeld in een machtsstrijd om invloed in de regio.

Ook hervormingsgezinde nieuwkomers lijken een aanzienlijk deel van de stemmen te hebben gekregen. Het is nog gissen wat dat zal betekenen voor de politieke verhoudingen in Libanon. Analisten vrezen voor een patstelling. De oppositie tegen Hezbollah is vooralsnog niet verenigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl