Meer aangiftes van drogeren met een naald, landelijk beeld ontbreekt
Jeroen Gortworst
Nina Jansen
Jeroen Gortworst
Nina Jansen
Nog eens drie jongeren hebben de afgelopen maanden bij de politie aangifte gedaan of melding gemaakt van een drogering met een injectienaald. De twee mannen van 19 en een vrouw van 21 zagen vreemde plekken op hun lichaam na een avondje uit in Amsterdam. De vrouw was ook nog beroofd.
Twee van de gemelde incidenten waren in een nachtclub, één in een café of daar in de buurt. Dat blijkt uit de aangiftes die de redactie van NOS Stories in handen heeft. Eén aangifte leidde daadwerkelijk tot een politieonderzoek waarbij camerabeelden van de betreffende club werden opgevraagd.
Vorige week bleek al dat een vrouw van 22 eerder een officiële melding van 'needle spiking' had gemaakt bij de politie in Amsterdam. De politie heeft die melding bevestigd.
Nathalie, zoals de vrouw heet, vertelde haar verhaal bij NOS Stories:
Naar aanleiding van het verhaal van Nathalie, ontving de redactie meer signalen over drogeringen met een naald. Minimaal drie slachtoffers zijn naar de politie gestapt.
Eén van hen is Lisa. Na een korte avond in de kroeg, liep ze naar de bus. "Vanaf het moment dat ik het café verliet, is het zwart in mijn geheugen. Een half uur later stond ik ergens anders", vertelt ze. "Ik weet niet hoe ik daar was gekomen. Ik was beroofd van mijn airpods en bankpassen en wist toen: er is iets goed mis."
"De volgende ochtend inspecteerde mijn vriend mijn nek. Hij zag een prikgaatje en alle puzzelstukjes vielen op z'n plek."
Lisa ging naar de huisarts. "Zij zei dat dit prikgaatje bijna niet anders dan van een naald kon komen. Ik ben meteen getest op hiv en hepatitis, alleen moet je daar na drie maanden voor terugkomen. Dat was stressvol, want ik dacht dagelijks: zou ik nu ziek zijn?"
'Je denkt: het zal toch niet'
Een andere aangifte is gedaan door een jongen van 19, die anoniem wil blijven. "Ik voelde in de club dat er iets in mijn arm werd geprikt", zegt hij. "En je denkt, het zal toch niet. Maar dus wel. Het deed geen pijn, maar het was wel een naar gevoel. Ik keek direct om me heen, maar door de lichten was het een grote waas waardoor ik niemand zag." Op basis van zijn aangifte en foto's van zijn arm, is de politie een onderzoek gestart. Rechercheurs hebben beelden bij de betreffende club opgevraagd, maar er zijn geen verdachten gevonden.
De derde die geprikt werd, wil niets kwijt over wat hem is overkomen. Hij maakte een officiële melding bij de politie. De politie bevestigt dit.
Naar aanleiding van het verhaal van Nathalie vroeg VVD-Kamerlid Michon vorige week om meer informatie over drogeren met een naald. Minister Yeşilgöz-Zegerius beloofde daarop voor de zomer met een inschatting van het probleem te komen. Ze vraagt ook cijfers op bij de politie.
Centrale registratie ontbreekt
De NOS heeft voor dit verhaal de afgelopen weken meerdere keren contact gezocht met de politie. Een volledig beeld van cijfers ontbreekt daar, omdat 'drogeren' geen aparte categorie is in de politiesystemen.
Eerder zei de politie Amsterdam dat de melding van Nathalie de enige was. Na nieuw contact bevestigt de politie nu dat er "een handvol meldingen" bekend zijn. Meer politiebureaus bevestigen dat het probleem mogelijk groter is dan nu bekend.
Er moet alles aan gedaan worden om dit in kaart te brengen, de daders op te sporen en slachtoffers te ondersteunen.
"Dat vind ik vreemd", zegt VVD-Kamerlid Michon tegen de NOS. "Misschien komen we er wel achter dat de registratie van dit probleem bij de politie niet deugt." Ook Kamerlid Van Nispen van de SP maakt zich zorgen. "Er moet alles aan gedaan worden om dit in kaart te brengen, de daders op te sporen en slachtoffers te ondersteunen", zegt hij. "Slachtoffers moeten direct ergens terechtkunnen voor een test. Dat moet geregeld worden."