De Noorse band Subwoolfer tijdens de eerste halve finale EBU / Sarah Louise Bennett

Na maanden van voorbereidingen is vanavond de finale van de 66e editie van het Eurovisie Songfestival. Om 21.00 uur start de bekende Eurovisie-tune. Ongeveer vier uur later, als het al zondag is, volgt na een lange puntentelling de uitslag.

In het PalaOlimpico in Turijn strijden 25 landen voor de winst. Dinsdag en donderdag plaatsten twee maal tien landen zich in de halve finales. De vijf grote geldschieters van het evenement (Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) voegen zich daar vanavond bij.

Afgelopen weken ging het voornamelijk over één act: die van Kalush Orchestra uit Oekraïne. De leden stopten tijdelijk met hun oorlogsinspanningen in eigen land om mee te kunnen doen in Turijn. Hun nummer Stefania, over de moeder van een bandlid, is inmiddels een strijdlied in de oorlog en een metafoor voor het vaderland Oekraïne.

De leden van Kalush Orchestra en hun fans zijn meer bezig met de oorlog dan met het songfestival:

'Het Songfestival is een brug naar ons normale leven voor de oorlog'

De acts variëren van melige dansnummers zoals van de Noorse band Subwoolfer tot ingetogen ballads zoals van de Portugese MARO. Maar Kalush Orchestra is veruit favoriet. Volgens de wedkantoren heeft de band een kans van 59 procent om het Eurovisie Songfestival te winnen.

De groep zelf noemt een overwinning "heel belangrijk voor Oekraïne en een kans om onze Oekraïense muziek over de wereld te laten horen". De groep heeft veel contact met het thuisfront en keert na het Songfestival weer terug. "Dan wacht onze plicht in Oekraïne".

Dat ze midden in een oorlog meedoen aan een vrolijk liedjesfestival, zien de mannen niet als een probleem, maar als een kans. "Door mee te doen kunnen we veel betekenen voor ons land. We zijn hier om te laten zien dat de Oekraïense muziek en cultuur bestaan, ze zijn springlevend. Op die boodschap richten we ons volledig." Intussen halen ze bij hun optredens donaties op.

Toch maken ook andere acts kans op de winst, zoals de Britse Sam Ryder. De afgelopen jaren bungelde het Verenigd Koninkrijk vaak onderaan, maar dit jaar lijkt dat niet te gaan gebeuren. Ryder is in het gunstige tweede deel van de finale aan de beurt, als 22e.

Met haar nummer De Diepte is de Nederlandse S10 als elfde aan de beurt, vlak voor topfavoriet Oekraïne. Dinsdag hoorde S10 als laatste dat ze door was naar de finale.

S10 zei afgelopen woensdag dat haar optreden tijdens de eerste halve finale haar beste tot nu toe was:

S10 een dag na de halve finale: 'Ik ging ervoor, dit was de beste tot nu toe'
De Nederlandse vakjury: (vlnr) Barry Paf, Eva van Manen, Kris Berry, Pieter Perquin en Andrew Makkinga AVROTROS

STER reclame