1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Voetbal

Bijna kampioen, toch treurt Brugge niet om vertrek Schreuder: 'Maakte soms rare keuzes'

De aanstelling als trainer van Ajax op donderdag en een mogelijke landstitel in België op zondag. Het is een roerige week voor Alfred Schreuder. In een halfjaar tijd maakt hij (waarschijnlijk) Club Brugge vanuit geslagen positie kampioen.

"Maar ze vinden het geen drama dat hij vertrekt", klinkt het opvallend genoeg vanuit het Belgische journaille. Volgens de competitiestand levert Schreuder geweldig werk af in Brugge, maar toch zijn er twijfels. Hoe zit dat?

Zijn cv is indrukwekkend. Schreuder, toch een modale eredivisievoetballer, werkte met zijn 49 jaar al bij clubs als FC Barcelona, Hoffenheim, Ajax en dus Club Brugge. Hij was assistent van gerenommeerde namen als Ronald Koeman, Steve McClaren, Huub Stevens en Erik ten Hag.

Hoge verwachtingen in België

Hij stond ook al op eigen benen. Bij FC Twente, het Duitse Hoffenheim en nu in Brugge. Hij staat voor aanvallend en verzorgd voetbal. Zo gek was het dan ook niet dat er in België veel van hem werd verwacht na zijn aanstelling in de winter. Misschien wel té veel, oordeelt journalist David Van den Broeck.

Hij werkt voor Het Nieuwsblad, een Vlaams dagblad, en volgt Brugge vanaf de eerste dag van Schreuder, begin januari. Tijdens het trainingskamp in Marbella leert hij de Nederlandse trainer kennen als een open man, die iedereen hartelijk ontvangt.

Op datzelfde trainingskamp sprak NOS-verslaggever Joep Schreuder met Alfred Schreuder.

Schreuder brengt 'nieuw elan' bij Club Brugge, na lessen van Ten Hag en Koeman

"En hij bleef de vriendelijkheid zelve, ook na duels waarin we hem kritisch benaderden. Sommige trainers voelen zich dan aangevallen, maar Schreuder bleef er kalm onder. 'Alles komt goed', bleef hij herhalen. En het lijkt erop dat het goed gaat komen. Dus chapeau voor hem", vertelt Van den Broeck.

'Geen droomtrainer'

De kritische vragen gaan dan ook niet over de resultaten. Een achterstand van twaalf punten op Union Sint-Gillis is inmiddels een voorsprong van drie. "Qua punten heeft hij het geweldig gedaan, maar ik denk dat Club er qua voetbal toch iets meer van had verwacht."

"Ik heb nooit echt het gevoel gehad dat Schreuder de droomtrainer was voor Brugge", zegt Van den Broeck. "Bij zijn aanstelling al niet. Hij heeft uiteraard kennis van zaken en is een goede trainer, maar ik heb niet het idee gehad dat hij de man was voor de komende jaren bij Club."

In het Sportjournaal reageert Arno Vermeulen op de aanstelling van Alfred Schreuder bij Ajax.

'Komst Schreuder kan deur openen voor terugkeer Ziyech bij Ajax'

Schreuder heeft in België dus vooral punten gesprokkeld. Daarbij moet gezegd: dat was ook het belangrijkste. En logisch ook. Een trainer die halverwege instapt, heeft weinig tijd om alles naar zijn hand te zetten. En als Schreuder straks de landstitel pakt, zal niemand daarover mokken.

"Het is vooral efficiënt. Hij bracht meer intensiteit in de ploeg, maar het sprankelende combinatievoetbal ontbrak", vat Van den Broeck samen.

"Schreuder werd toch voorgesteld als het tactische brein bij Ajax onder Ten Hag. Hier maakt hij soms rare keuzes. Zo zette hij net nog Charles De Ketelaere, een aanvaller, op de plek van linkervleugelverdediger."

Pro Shots
Alfred Schreuder als trainer van Club Brugge

Het zijn dat soort keuzes waardoor ook de Brugse fans niet geheel overtuigd zijn van Schreuder, denkt de clubwatcher. "De teneur in België is toch vooral dat Club nu het verschil maakt dankzij de wintertransfers die zijn gekomen."

Drie Nederlanders, wisselend succes

Met Ruud Vormer, Bas Dost en Noa Lang lopen er in Brugge drie Nederlanders die bij aanvang blij waren met Schreuder als hun trainer. Vormer is inmiddels derde keus, Dost komt niet meer van de bank af en gaat vertrekken en met Lang had Schreuder een aanvaring.

De coach haalde Lang, die hij nog kende van Ajax, in een competitieduel in maart na een uur naar de kant. De steraanvaller van Brugge was daar niet van gediend, gunde z'n trainer geen blik en liep meteen door naar de kleedkamer.

Van den Broeck: "Er knakte iets bij Lang, die toen niet lekker in zijn vel zat en corona had gehad. Maar Schreuder heeft hem wel wakker geschud. Hij zette Lang op de bank en daarna is de vleugelspits weer gaan voetballen. Nu is het weer oké tussen die twee."

Pro Shots
Alfred Schreuder met Noa Lang bij Ajax in 2018

Sowieso wordt Schreuder gezien als een coach die goed om kan gaan met zijn spelers. Van Dusan Tadic en Hakim Ziyech is bekend dat ze dol zijn op hun oude leermeester. Ook in Brugge valt de werkwijze van Schreuder op.

"Ik hoor van de spelers dat hij heel veel individuele gesprekken met ze voert. En dat ze dat ook plezant vinden. Dat doet Schreuder nog meer dan de vorige coach (Philippe Clement, red.) en die stond daar al om bekend."

In Brugge zijn ze 'm dus al na zes maanden kwijt. Een bewogen halfjaar. "Het resultaat is geweldig, het spel niet super en zijn af en toe rare kronkels blijven hangen. Maar op de lange termijn zal iedereen toch, en terecht, blijven denken: die man is er maar een halfjaar geweest en heeft Club toch kampioen gemaakt."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl