Boeren aan het werk op een droge akker in Noord-Brabant
NOS Nieuws

2022 tot nu toe zeer droog jaar, wel grote regionale verschillen

  • Marco Verhoef

    Weerpresentator

  • Marco Verhoef

    Weerpresentator

Delen van Nederland kampen opnieuw met droogte. Op veel plaatsen heeft het al weken niet geregend en ook de maand maart was droog. Het aantal maatregelen tegen de droogte groeit, zoals het verhogen van het waterpeil in het IJsselmeer voor de waterwinning. Hoe staat Nederland er precies voor?

Het zogeheten neerslagtekort (gevallen neerslag min verdamping) wordt berekend van 1 april tot eind september. In de lente en het begin van de zomer is het gebruikelijk dat er een oplopend neerslagtekort ontstaat.

Dat komt doordat er in die periodes niet genoeg regen valt en er door de hogere temperaturen en de zonkracht meer verdampt. Half augustus keert dat om en wordt het neerslagtekort normaal gesproken minder.

Je ziet dat in deze grafiek op de blauwe lijn. De rode lijn laat het neerslagtekort in 2022 zien:

Als we kijken naar de periode tot 12 mei, dan is het dus heel normaal als er een neerslagtekort is van rond de 40 millimeter. Dit jaar zitten we daar ruim boven en is het neerslagtekort zo'n 90 millimeter. Daarmee zit 2022 in de top 5 droogste jaren tot nu toe.

Bedenk wel: dit is een gemiddelde van de dertien meetstations die verdeeld over het land staan opgesteld. Er zijn in Nederland flinke verschillen. Zo is op sommige plaatsen het neerslagtekort 'maar' 20 millimeter, zoals in delen van Drenthe en op de Veluwe, terwijl het in de zuidelijke provincies veel groter is.

Zo'n neerslagtekort werk je niet weg met een paar stevige buien. Want als er veel tegelijk valt, dan voer je daarvan relatief veel af via de rivieren - iets wat niet is opgenomen in de berekening van het neerslagtekort, zoals hierboven beschreven. De natuur is gebaat bij geruime tijd matige regenval. Dat zet zoden aan de dijk.

Om het tekort weg te werken tot wat gemiddeld is voor deze tijd van het jaar, heb je overigens de hoeveelheid regen nodig die normaal in de maand mei valt: 59 millimeter. En hoewel het volgende week wat wisselvalliger lijkt te worden, blijft het voorlopig nog wel te droog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl