Kim Jong-un met een mondkapje tijdens een coronaoverleg
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea meldt eerste coronadode, tienduizenden ziek

Noord-Korea heeft zijn eerste coronadode gemeld, een dag nadat het voor het eerst had erkend dat er een uitbraak van het virus is. Nog eens vijf andere doden hadden de ziekte mogelijk ook onder de leden, maar dat is nog niet bevestigd.

Staatspersbureau KCNA meldt dat er sinds april 350.000 mensen met symptomen zijn geregistreerd. Op dit moment worden er 187.800 mensen in isolatie behandeld.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bezocht afgelopen dag een commandocentrum dat de uitbraak moet bestrijden. Ook werden er op televisie voor het eerst beelden van hem getoond met een mondkapje op.

Streng geïsoleerd

Het land hield twee jaar lang vol dat er nog geen enkel geval van corona was, een bewering die internationale experts onwaarschijnlijk achtten. Noord-Korea besloot aan het begin van de pandemie zichzelf nog verder te isoleren, door grensverkeer en handel te staken en grenswachten opdracht te geven personen die toch de oversteek waagden dood te schieten.

Onbekend is hoe het virus het land desondanks is binnengekomen. Noord-Korea heeft de medische noodtoestand ingesteld. Ook is er een nationale lockdown afgekondigd.

Het is onduidelijk wat die maatregel precies inhoudt: op straat waren volgens een verslaggever van persbureau AP nog gewoon mensen te zien. Mogelijk is het wel moeilijker te reizen tussen steden.

Buitenlandse hulp

Zuid-Korea gaat vaccins en andere medische hulp aanbieden, mede omdat de gezondheidszorg in het buurland erbarmelijk is. Ook Peking heeft hulp toegezegd, zoals het Chinese vaccin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl