Jérémie Makiese tijdens het optreden AFP

België is net als Nederland door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Het land kwalificeerde zich in de tweede halve finale voor de eindstrijd op zaterdag. Daarmee zijn alle 25 finalisten bekend.

Naast ons buurland plaatsen zich ook Tsjechië, Azerbeidzjan, Polen, Finland, Estland, Australië, Zweden, Roemenië en Servië. De Nederlandse inzending S10 had zich afgelopen dinsdag al gekwalificeerd met het nummer De Diepte. De organisatie maakte vanavond ook bekend dat zij zaterdag als elfde aan de beurt is in de finale.

In tegenstelling tot S10, die als laatste werd afgeroepen, hoefden Belgische fans niet lang in spanning te zitten: het land kreeg als eerste te horen dat het zich had geplaatst.

Inzending is de ballad Miss you van Jérémie Makiese:

België door naar finale Songfestival, alle finalisten zijn nu bekend

Onder de afvallers vanavond was Ierland, dat het liedjesfestijn een recordaantal van zeven keer won maar de afgelopen tien edities slechts drie keer de finale wist te halen. Ook viervoudig winnaar Israël viel af.

Naast de twintig landen die zich vanavond en dinsdag kwalificeerden treden over twee dagen ook Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië op. Deze Grote Vijf doen elk jaar automatisch mee aan de finale.

Het evenement wordt dit jaar gehouden in de Noord-Italiaanse stad Turijn, omdat Måneskin vorig jaar de editie in Rotterdam won. Grootste kanshebber is dit jaar Oekraïne: de inzending kan door de oorlog in het land op sympathie rekenen en krijgt van de bookmakers een fifty-fifty kans om het festival op zijn naam te schrijven.

STER reclame