FC Twente geniet na van gedenkwaardige avond: 'Dit is boven verwachting' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het was een avond van uitersten voor FC Twente woensdag. Voor het duel met FC Groningen was er een indrukwekkend eerbetoon voor de deze week overleden oud-speler Jody Lukoki en na de wedstrijd barstte een waar volksfeest los toen bekend werd dat de Tukkers de vierde plek hadden veiliggesteld.

Maar de euforie was niet alleen gericht op de 3-0 zege en het behalen van een plek in de derde voorronde van de Conference League. De uitzinnige spelers en fans die samen hun feestje vierden op het veld in de Grolsch Veste juichten en dansten ook voor de voorzichtige wederopstanding van de club.

"Wij wisten best dat wij bij de eerste acht konden komen. Dat was heel reëel, maar dit is boven verwachting", aldus trainer Ron Jans een dag na de wedstrijd.

Dat Twente dit seizoen als vierde af zou sluiten komt voor de buitenwacht als een verrassing. De club degradeerde in 2018, werd het jaar daarop kampioen van de eerste divisie en eindigde in het seizoen 2019/2020 als 14de in het door corona afgebroken eredivisieseizoen.

'Stabiel' Twente hoopt dat vierde plek opmaat is naar structureel succes

Jans werd daarna aangesteld als trainer. Tegelijkertijd kwam Jan Streuer als technisch directeur als vervanger van de opgestapte Ted van Leeuwen.

Zonder wonderdokter Van Leeuwen, die in het verleden AGOVV hielp aan goedkope, maar zeer nuttige krachten als Dries Mertens, Klaas-Jan Huntelaar en Nacer Chadli en ook bij Vitesse en in een eerdere periode bij Twente zeer goed werk verrichte, werd er weinig gegeven voor de kansen van Twente.

'Echt een heel goed seizoen'

Toch wist de 71-jarige Streuer een degelijke selectie op de been te brengen waar Jans goed mee uit de voeten bleek te kunnen. Na een uitstekende eerste seizoenshelft vielen de resultaten in de tweede seizoenshelft tegen. Twente liep de play-offs voor Europees voetbal mis en eindigde op de tiende plaats.

Dit seizoen werd de stijgende lijn flink doorgezet met een vierde plek als bekroning. "We zijn zo tevreden, we hebben echt een heel goed seizoen", glundert Jans.

Feest op het veld van de Grolsch Veste na de wedstrijd tegen FC Groningen Pro Shots

"We zijn zo stabiel, hebben sinds 30 oktober toen we bij PSV met 5-2 verloren nog maar twee keer verloren. We hebben het ook verdiend, maar dan moet je ook iets tastbaars hebben. Dat hebben we nu en we kunnen nu echt zeggen dat het een geweldig seizoen is."

Veel potentie

Oudgediende Wout Brama maakte in 2010 het winnen van de landstitel mee en keerde in 2018 terug bij de club toen de Tukkers net gedegradeerd waren. Hij weet als geen ander hoe het is om hoogte- en dieptepunten te beleven met de club.

"Een aantal jaar geleden had ik met iemand van het bestuur een gesprek over de wederopbouw van Twente. Hij zei dat het vijf tot tien jaar zou duren voordat we weer bij de subtop zouden horen", vertelt Brama, die dit seizoen door fysieke ongemakken weinig speelde.

"Ik zei: deze club heeft zoveel potentie, als het eenmaal gaat lopen dan kunnen we veel sneller naar die subtop. Daar was ik echt van overtuigd. Nu moeten we het wel structureel gaan doen, dat zal lastig worden want nu valt alles in elkaar. We zijn er heel blij mee, zeker als je ziet waar de club vandaan komt."

De tekst gaat verder onder de video's.

Of de club ook volgend seizoen ook weer een rol van betekenis gaat spelen in de top durft zijn trainer niet te zeggen, maar het moet volgens hem wel het doel worden. Al zal dat lastig zijn omdat de club nog altijd kampt met een langlopende schuld die afgelost moet worden. De financiële middelen zijn beperkt, maar de trainer is positief gestemd over de toekomst.

"Dat gaat de club wel weer aantikken, maar dat gaat nog jaren kosten. We presteren zo goed waardoor dat heel veel mensen voor volgend seizoen misschien wel te veel verwachten. Ik wil niet temperen, maar een doelstelling moet ambitieus, maar ook realistisch zijn."

STER reclame