Jeroen Otter ANP

Bondscoach Jeroen Otter van de Nederlandse shorttrackers neemt komend seizoen een sabbatical. De succesvolle coach wordt vervangen door oud-shorttracker Niels Kerstholt, die momenteel als jeugdcoach actief is.

Het is de bedoeling dat de 57-jarige Otter in mei 2023 terugkeert. Er wordt begin volgend jaar geëvalueerd onder welke condities dit gaat gebeuren. Samen met de 39-jarige Kerstholt gaat Otter het shorttrackprogramma richting de Olympische Spelen van 2026 in Milaan verder vormgeven.

"In het verleden heb ik altijd goed met Jeroen kunnen werken", vertelt Kerstholt. "Hij is een enorme bron van kennis. Misschien blijkt in de toekomst dat we heel goed kunnen samenwerken, of misschien botsen we keihard. Je weet het niet."

Otter blijft tijdens zijn sabbatical één dag per week beschikbaar om als klankbord te fungeren. Hij is sinds in 2010 in dienst van schaatsbond KNSB. Onder zijn bewind heeft Nederland zich opgewerkt tot een grootmacht in het shorttrack, met Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt als exponenten.

Analist Kerstholt was kritisch op technisch en tactisch vlak

Kerstholt was de laatste jaren actief als shorttrackanalist bij de NOS. "In die rol was ik wel eens kritisch op technisch of tactisch vlak", zegt hij. "De rijders staan al op enorm hoog niveau, maar ik denk dat er nog wel wat te winnen valt. Een andere benadering van een nieuwe coach kan daarbij helpen."

Otter kreeg grote tegenslagen

Otter kreeg de afgelopen jaren te maken met grote tegenslagen zoals het overlijden van Lara van Ruijven in 2020 en het brandongeluk van Knegt in 2019. Die gebeurtenissen hebben veel impact op de bondscoach gehad.

"Nee, de accu is niet leeg, maar het zijn wel vier zware jaren geweest", legt de bondscoach uit. "Het is misschien goed om nu eens met een helikopter boven dat bos te gaan hangen. Ik wil namelijk wel elke dag nog het verschil kunnen maken."

"Ik wil iets nieuws, ik wil iets meer. Ik wil niet verblind worden door de successen die we hebben gehad", aldus Otter.

Otter neemt sabbatical: 'Ik wil iets nieuws, iets meer'

Hij weet nog niet in welke hoedanigheid hij over een jaar terugkeert. "Kom ik als bondscoach terug? Is dat samen met een ander? Of word ik een klankbord? Als ik daar nu een antwoord op zou hebben, dan zou ik er nu ook niet een half jaar of een jaar eruit hoeven stappen."

Schulting: 'Begrijpelijk besluit'

Schulting heeft begrip voor het besluit van haar coach. "Jeroen is al twaalf jaar betrokken bij ons team. En na alles wat we hebben meegemaakt begrijp ik wel dat hij tijd nodig heeft om zich weer op te laden", reageert Schulting op het nieuws.

Schulting is niet bang dat haar prestaties eronder zullen lijden na de tijdelijke afwezigheid van Otter. "Nieuwe prikkels zijn niet verkeerd, ook niet voor mij", zegt de drievoudig olympisch kampioene.

Bekijk hieronder de reacties van Suzanne Schulting en Remy de Wit:

STER reclame