Karim Benzema
NOS Voetbal

Nieuwe opzet van de Champions League definitief, UEFA doet aantal concessies

De UEFA heeft een akkoord bereikt met alle partijen over een nieuwe opzet van de Champions League vanaf 2024/2025. De UEFA ontvouwde vorig jaar al zijn plannen, maar deed na overleg met de betrokkenen een aantal concessies.

Wat overeind blijft, is dat de groepsfase plaatsmaakt voor één stand met 36 teams (nu 32). De eerste acht plaatsen zich voor een knock-outfase. De nummer negen tot en met 24 spelen een tussenronde.

Het aantal duels per club in die eerste fase wordt teruggebracht van tien naar acht (nu zes). De UEFA wilde ook CL-tickets geven aan de twee teams met het hoogste coëfficiënt die zich niet geplaatst hadden voor de CL. Die tickets gaan nu naar de twee best presterende landen in Europa van het voorgaande seizoen.

De voorzitter van de UEFA, Aleksander Ceferin, zei naar aanleiding van het besluit het volgende: "De UEFA heeft vandaag duidelijk laten zien dat we ons volledig inzetten voor het respecteren van de fundamentele waarden van sport en voor het verdedigen van het kernbeginsel van open competities, met kwalificatie op basis van sportieve verdienste, volledig in overeenstemming met het op waarden en solidariteit gebaseerde Europese sportmodel."

'Twee kwaden'

Na de razendsnelle neergang van de afgeschoten Super League, kwam ook op de alternatieve plannen van de UEFA veel kritiek. Nog steeds zouden de grootste clubs in het voordeel zijn.

Daarbij hadden ook voetballers hun bedenkingen. Zo wees Ilkay Gündogan, Duits international en speler van Manchester City, op de vele extra wedstrijden die aan het toch al volle speelschema zouden worden toegevoegd.

Gündogan vond kiezen tussen de Super League en het nieuwe Champions League-format kiezen tussen twee kwaden. De UEFA heeft uiteindelijk dus wel een aantal concessies gedaan.

Soortgelijke wijzigingen in de opzet zullen ook worden toegepast op de UEFA Europa League (acht wedstrijden in de competitiefase) en de UEFA Europa Conference League (zes wedstrijden in de competitiefase) en beide zullen ook 36 teams tellen in de competitiefase.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl