Yannick Carrasco viert zijn goal

Atlético geeft kampioen Real geen erehaag en pakt winst in Madrileense derby

Atlético Madrid heeft in de stadsderby tegen Real een tamelijk unieke zege geboekt (1-0). Het was pas de tweede keer deze eeuw dat Atlético in de competitie thuis te sterk was voor Real.

De toon was al ruim voorafgaand aan de Madrileense derby in Wanda Metropolitano gezet. Atlético-coach Diego Simeone had aangekondigd dat zijn spelers geen erehaag zouden vormen voor de kersverse landskampioen Real, zoals in Spanje min of meer gebruikelijk is.

"Ieder land heeft zijn eigen rituelen", aldus de Argentijn. "In Spanje hebben ze de erehaag, maar waar ik vandaan kom, doen we zoiets niet. We hebben respect voor Real Madrid, maar nog meer voor onze eigen supporters."

Real Madrid verzekerde zich vorig weekend van z'n 35ste landstitel en plaatste zich woensdag na een memorabele comeback tegen Manchester City voor de finale van de Champions League. Rodrygo, de man van twee goals in de slotfase van het duel met Engelse formatie, stond tegen Atlético in de basis van een veredeld B-team.

Penalty beslissend

Voor rust was de thuisploeg de baas en nadat Ángel Correa, Yannick Carrasco en Matheus Cunha kansen hadden laten liggen, benutte Carrasco, na een duwtje van Jesús Vallejo tegen Cunha, een penalty. Real meldde zich pas vlak voor rust aan het front, met schoten van Toni Kroos en Luka Jovic.

Na rust regende het kansen, de ene nog groter dan de andere. Casemiro, Marco Asensio, Federico Valverde en Vinícius Junior waren namens Real dicht bij een goal en Antoine Griezmann (drie enorme kansen), Cunha en Carrasco (paal) hadden moeten scoren voor Atlético. Maar meer treffers bleven uit.

Atlético-aanvaller Antoine Griezmann na weer een gemiste kans

Met de overwinning profiteerde Atlético in de strijd om de vierde plaats optimaal van de misstappen die de concurrenten Real Betis (2-1 verlies tegen Barcelona) en Real Sociedad (2-1 nederlaag bij Levante) eerder dit weekeinde begingen. Het Champions League-ticket lonkt al nadrukkelijk voor de mannen van Simeone.

Sevilla ook bijna zeker van Champions League

Nummer drie Sevilla is na het gelijkspel bij Villarreal (1-1) eveneens zo goed als zeker van plaatsing voor de Champions League van volgend seizoen.

De doelpunten in Villarreal vielen pas in de slotfase. De Argentijn Giovani Lo Celso dacht de gastheren in de 86ste minuut de zege te bezorgen, maar Sevilla-verdediger Jules Koundé maakte in de vijfde minuut van de blessuretijd gelijk.

Villarreal, dat dinsdag in de halve finales van de Champions League werd uitgeschakeld door Liverpool (2-0 en 3-2 verlies), maakt nog kans op deelname aan de Conference League van volgend seizoen. De ploeg van trainer Unai Emery moet daarvoor wel drie punten goedmaken op Real Sociedad, dat zesde staat.

Arnaut Danjuma Groeneveld zat bij Villarreal nog niet bij de selectie. De Nederlandse aanvaller deed tegen Liverpool niet mee omdat hij te veel last heeft van een voet.