Virgil van Dijk

Villarreal mag even dromen, maar herboren Liverpool bereikt Champions League-finale

Liverpool heeft zich dinsdag geplaatst voor de finale van de Champions League door een 3-2 zege op Villarreal. De Engelsen zagen de 2-0 voorsprong uit het heenduel in de eerste helft verdampen, maar na rust stelde de ploeg van Virgil van Dijk orde op zaken.

De supporters in Estadio de la Cerámica ontvouwden vlak voor de aftrap een groot spandoek met daarop 'nog negentig minuten verwijderd van onze droom'. Na de 2-0 nederlaag in het heenduel leek Villarreal aan een kansloze missie te beginnen, maar na drie minuten kwam de droom al een stapje dichterbij.

Villarreal besloot direct de aanval te zoeken in eigen huis en dat resulteerde in een bliksemsnelle 1-0. Boulaye Dia, die de geblesseerde Arnaut Danjuma verving, was voor Liverpool-aanvoerder Van Dijk gekropen en tikte de bal achter doelman Alisson Becker.

Liverpool onherkenbaar

Liverpool won dit Champions League-seizoen al zijn uitwedstrijden, maar was in Vila-real totaal onherkenbaar. De ploeg van Jürgen Klopp grossierde in balverlies, creëerde vrijwel niets en had achterin geen antwoord op de overrompelingstactiek van Villarreal.

Coquelin viert de 2-0 van Villarreal

Nog voor rust poetste Villarreal de 2-0 nederlaag uit het heenduel weg. Étienne Capoue ging ervandoor op rechts en bediende met een knappe voorzet Francis Coquelin, die de bal simpel kon binnenknikken. Liverpool stond erbij en keek ernaar.

Goede beslissing Makkelie

Vlak voor de 2-0 dacht Villarreal ook nog recht te hebben op een strafschop. Giovanni Lo Celso leek te worden neergelegd door doelman Alisson, maar scheidsrechter Danny Makkelie vond het niks. De Nederlander had het bij het rechte eind, omdat de Liverpool-doelman de bal speelde.

Liverpool herpakte zich na rust en was in het eerste kwartier gevaarlijker dan in de gehele eerste helft. Trent Alexander-Arnold (lat) en Luis Díaz (mislukte omhaal) zagen hun pogingen nog stranden, maar daarna was het wel raak voor Fabinho, die de bal van dichtbij door de benen van de ongelukkige doelman Gerónimo Rulli schoot.

Fabinho viert zijn doelpunt met Salah

Onder aanvoering van Luiz Diaz, die erin was gekomen voor de tegenvallende Diogo Jota, gaf Liverpool nog wat extra gas. Het verzet van Villarreal was gebroken en door doelpunten van Luiz Diaz en Sadio Mané gingen de Engelsen er zelfs nog met de winst vandoor.

Tiende finale

Liverpool bereikte zo voor de tiende keer de finale van het belangrijkste Europese clubtoernooi. Voor Klopp en Van Dijk wordt het alweer de derde Champions League-finale. In 2018 verloren de Engelsen van Real Madrid, in 2019 werd Tottenham Hotspur verslagen.

In de finale in Parijs neemt Liverpool het op tegen de winnaar van het duel tussen Manchester City en Real Madrid. Die ploegen komen morgen in actie. Voor Villarreal, dat het duel met tien man eindigde na de rode kaart van Capoue, blijft het winnen van de Champions League voorlopig bij een droom.