AFP
NOS Nieuws

Sherpa scherpt eigen record aan: 26 keer Mount Everest op

Sherpa Kami Rita heeft op de Mount Everest zijn eigen wereldrecord aangescherpt: in voorbereiding voor het klimseizoen beklom hij de hoogste berg ter wereld voor de 26ste keer. De berggids heeft het record Everest-klimmen al op zijn naam staan sinds hij in 2018 voor de 22ste keer de top bereikte.

De 52-jarige Kami Rita begon in 1994 als berggids, een beroep dat zijn vader ook uitoefende. Hij maakte de tocht sindsdien bijna elk jaar. Enige tijd deelde hij het record van meeste beklimmingen met twee anderen, maar sinds vier jaar staat hij alleen op eenzame hoogte.

Kami Rita had vorig jaar al een poging willen wagen om de top voor de 26ste keer te bereiken, zijn tweede klim van dat seizoen, maar blies die poging op 7 kilometer hoogte af vanwege een nachtmerrie. Details wilde hij niet geven, maar "de goden vertelden me dat ik niet moest gaan".

Gisteren zette hij samen met tien anderen de klimroute uit op de zuidoostelijke helling, dezelfde die in 1953 door Tenzing Norgay en Edmund Hillary werd genomen om als eerste de top van de Everest te halen. De maand mei geldt traditioneel als het hoogtepunt van het klimseizoen, omdat het dan minder koud is en de wind minder hard waait.

In totaal zijn er dit seizoen 316 vergunningen afgegeven om de Everest te beklimmen. Dat zijn er iets minder dan de 408 van vorig jaar, toen er voor het eerst sinds de corona-uitbraak weer geklommen mocht worden.

Kami Rita zei enkele jaren geleden nog dat hij de ambitie had om in ieder geval de 25 beklimmingen te halen. Het is niet bekend of hij plannen voor pensioen heeft nu hij dat resultaat al voorbijgestreefd is. Zijn vrouw wil naar verluidt liever dat hij nu een ander beroep kiest.

Reuters
Kami Rita voor de 25ste keer boven op de top

Het werk van Kami Rita is namelijk niet zonder gevaar. Dit klimseizoen zijn er al drie doden gevallen in het Himalayagebergte: een ervaren Griekse klimmer, een sherpa en een Pakistaan. Vandaag kwam daar nog een Rus bij.

De 38-jarige sherpa bezweek volgens mediaberichten halverwege vorige maand op de Mount Everest toen hij voorbereidingen aan het treffen was voor de start van het klimseizoen. Hij werd dood aangetroffen in de buurt van een kamp op 6 kilometer hoogte, de doodsoorzaak is nog niet bekend.

De Griek overleed door uitputting en zuurstoftekort kort nadat hij de top van de Dhaulagiri had bereikt, met 8167 meter de op zes na hoogste berg ter wereld. De man was een ervaren klimmer: hij had al vijf andere bergen boven de 8000 meter beklommen. De beklimming die hem fataal werd, had hij eerder nog in een bericht op Instagram opgedragen aan zijn kleindochter.

Een 52-jarige Pakistaan stierf gisteren toen hij de top van de Kanchenjunga probeerde te bereiken. Hij had het advies van zijn gids om om te keren toen hij onwel werd genegeerd. Hij overleed op een hoogte van circa 8200 meter op de 8586 meter hoge berg (nummer drie wereldwijd).

De 55-jarige Rus overleed vandaag in een van de hoger gelegen kampen nadat hij onwel was geworden. Verdere details ontbreken nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl