NOS Voetbal

Van alle degradatiekandidaten wint alleen PEC niet: 'Moet beetje geluk hebben'

  • ANP
    Teleurstelling bij PEC Zwolle, na het gelijkspel tegen FC Utrecht

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Op PEC Zwolle na hebben alle ploegen onderin de eredivisie zaterdagavond gewonnen, waardoor zelfs het praktisch veilig gewaande Heracles Almelo zich ineens weer zorgen moet maken.

Trainer Frank Wormuth is zichtbaar geïrriteerd als de acute degradatiezorgen van de Almeloërs ter sprake komen. "Zorgen moeten de mensen zich maken die in Oekraïne leven."

Zelfs de trainer van Zwolle, de nieuwe hekkensluiter, trekt zijn beste pokerface als hem gevraagd wordt of PEC zich gaat handhaven. "Dan moet ik nog steeds ja zeggen", stamelt Dick Schreuder met een ernstig gezicht.

Bekijk hier de reacties van PEC, Willem II en Heracles:

Toch ziet het er niet goed uit voor PEC, na zeges voor de concurrenten Fortuna Sittard, Willem II en Sparta.

"We kunnen denk ik trots zijn op elkaar. Op de manier hoe we gespeeld hebben, hoe we de afgelopen maanden spelen", zegt Pelle Clement, die tegen FC Utrecht (1-1) de winnende voor PEC op zijn schoen leek te hebben. "Het is net het beetje geluk dat je in zo'n fase van de competitie moet hebben."

Fortuna en geluk

Dat hadden de anderen wel, zoals Fortuna Sittard. Trainer Sjors Ultee is trots op zijn samenraapsel, zoals de ploeg vaak werd omschreven.

"Het is wel een team dat supersnel heeft geleerd samen te spelen en samen te vechten", glundert hij na een 2-1 winst op Twente. Fortuna trok alle registers open om de zege over de streep te trekken. "Ik wil niet zeggen dat alles geoorloofd is, maar het scheelt niet heel veel."

Bekijk hier de reacties van Fortuna Sittard en Sparta:

En ook Sparta Rotterdam won een uitduel, met 2-1 bij FC Groningen. Zo blijft trainer Maurice Steijn ook in zijn tweede duel met de Rotterdammers ongeslagen. Hij merkte zelfs weinig van de druk in zijn ploeg, zelfs toen de uitslagen van de concurrentie de spelers al hadden bereikt.

Degradatievoetbal is een vak apart, weet ook Wessel Dammers. De verdediger scoorde voor Willem II, dat Heracles met 2-0 versloeg.

"Het is belangrijk dat we met dezelfde beleving en intensiteit de volgende wedstrijd ingaan", geeft hij zijn medespelers een wijze raad. "En op het moment dat we deze komende wedstrijden gaan winnen, ben ik ervan overtuigd dat we het nog gaan halen."

En dat denken ze allemaal, twee wedstrijden voor het einde. Toch degraderen er twee en moet er eentje de nacompetitie in.

De stand in de eredivisie per 7 mei

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl