Oranje onder 17 onderuit tegen titelverdediger Duitsland op EK

In de tweede wedstrijd van Nederland onder 17 op het Europees Kampioenschap in Bosnië en Herzegovina heeft Oranje met 2-0 verloren van titelverdediger Duitsland. Daardoor is het de volgende wedstrijd erop of eronder in de wedstrijd tegen Denemarken van maandag 9 mei, wil Oranje nog de halve finales halen van het toernooi.

De eerste wedstrijd tegen het gastland eindigde nog in een daverende 8-0 voor Oranje, maar van verpulveren en overklassen was in deze wedstrijd geen sprake. Tegen Duitsland, een reprise van de EK-finale in 2019 waar Duitsland met strafschoppen won, had Oranje het knap lastig.

Na dertig seconden spelen doemde Duitsland al op voor het doel van keeper Femke Liefting, maar het schot belandde in het zijnet. Het bleek later een van de weinige kansen van de eerste helft te zijn.

Na rust kwam Duitsland met wat geluk op een 1-0 voorsprong. Een vrije trap van de Duitse Alara Şehitler belandde in de kluts voor het doel van Liefting en via de arm van Danique Tolhoek werd het 1-0. Vlak voor tijd besliste Paulina Platner de wedstrijd door uit een corner raak te koppen.

Halve finales

Met de nederlaag is het voor Oranje aanstaande maandag erop of eronder. Dan neemt de ploeg van bondscoach Thomas Oostendorp het op tegen Denemarken, dat eveneens met 2-0 verloor van Duitsland en vandaag met 6-0 won van Bosnië en Herzegovina.

De eerste halve finalisten zijn al bekend: in de andere groep hebben Spanje en Frankrijk beiden twee wedstrijden gewonnen en zijn zij al zeker van een plek in de halve finales.

Het bereiken van de halve finales op het EK is niet alleen belangrijk voor de strijd om die felbegeerde titel, maar ook omdat het als kwalificatietoernooi dient voor het WK onder 17 in India. De beste nummers drie van EK kwalificeren zich voor het WK, dat in oktober dit jaar wordt gehouden.

Bekijk in de video hieronder hoe Oranje onder 17 in 2019 de Europese titel verloor van Duitsland.