Voetbalsters onder 17 verpulveren Bosnië tijdens eerste wedstrijd EK

Nederland onder 17 maakt gehakt van Bosnië en Herzegovina op EK

De speelsters van Nederland onder 17 zijn het EK in Bosnië en Herzegovina goed begonnen met een ruime 8-0 overwinning op het thuisland.

Normaal gesproken wordt het EK onder 17 elk jaar gehouden, maar vanwege de coronapandemie was in 2019 de laatste editie. Toen verloor Nederland de finale van Duitsland na penalty's. Topfavorieten zijn Duitsland en Spanje, die op een editie na alle EK's hebben gewonnen.

Het EK is niet alleen een prijs, maar is ook belangrijk omdat het een kwalificatietoernooi is voor het WK onder 17 in India. De beste nummers drie van het EK kwalificeren zich voor het WK, dat in oktober dit jaar wordt gehouden.

Motor moet even op stoom komen

Bosnië kwalificeerde zich als thuisland voor dit EK en is daarmee het eerste Bosnische vrouwenelftal op een eindtoernooi. Desondanks leken de Bosnische speelsters geen last van zenuwen te hebben, en hielden ze de Nederlandse pogingen met hard maar fair spel tegen.

Vreugde na weer een doelpunt

In de 22ste minuut werd het uit het niets 1-0 voor Nederland. De 17-jarige Fieke Kroese, die namens FC Twente al in de Vrouwen Eredivisie speelde, mocht aanleggen voor een vrije trap en ramde de bal van zo'n 25 meter achter de Bosnische keeper Nejra Hejub. Daarna leek het verzet van Bosnië gebroken en was het alleen maar Nederland dat de klok sloeg.

Ook de 2-0 kwam uit een dood spelmoment. Een vrije trap kwam bij centrale verdediger Isa Kardinaal, die de bal acrobatisch op doel schoot. Hejub redde, maar liet de bal los waarna spits Hanna Huizenga van sc Heerenveen de meest oplettende was en de bal binnenschoof.

Nog een goal wordt gevierd

Vijf minuten voor rust werd het ook 3-0. Danique Tolhoek schoot de bal van buiten het strafschopgebied tegen een Bosnische verdediger, waardoor Hejub kansloos was. In de blessuretijd van de eerste helft werd het zelfs 4-0. Na een korte corner ondernam Lotte Keukelaar een dribbel in het strafschopgebied, waarna de speelster van Ajax via de keeper raak schoot.

Twintig minuten voor tijd maakte Keukelaar er met haar tweede 5-0 van, een paar minuten later maakte ook Kroese haar tweede en haar derde, kort achter elkaar. Invaller Aniek Janssen maakte in de 83ste minuut de 8-0.

Nederland zit ook nog in de groep met titelhouder Duitsland en Denemarken. De eerstvolgende wedstrijd is vrijdag tegen de Duitsers, een reprise van de finale van 2019.