Damaris Egurrola viert haar treffer

Oranjevrouwen verslaan Zuid-Afrika met twee goals nieuwkomer Egurrola

Het Nederlands vrouwenelftal heeft in een vriendschappelijke wedstrijd met 5-1 gewonnen van Zuid-Afrika. Invalster Damaris Egurrola nam in haar tweede interland voor Oranje twee van de doelpunten voor haar rekening.

Normaal gesproken zou Nederland een WK-kwalificatiewedstrijd spelen tegen Belarus. De KNVB had, door de steun van Belarus aan Rusland in de oorlog met Oekraïne, aangegeven niet tegen Belarus te willen spelen. Belarus is echter niet geschorst door de FIFA en de UEFA, en dus had Nederland toch moeten spelen. De consequenties voor het niet-spelen van de kwalificatiewedstrijd zijn nog niet bekend.

Fraaie doelpunten

In gunstige weersomstandigheden in het Cars Jeans Stadion in Den Haag namen de vrouwen van bondscoach Mark Parsons, in de sterkst mogelijk opstelling, de tegenstander gelijk bij de strot. In de twaalfde minuut leidde dat tot de1-0. Een fraaie goal van Jackie Groenen, die met een piekfijn gemikt afstandsschot de bal via onderkant lat binnenschoot.

Jackie Groenen haalt uit voor de 1-0

Uit het niets kwam Zuid Afrika in de 25ste minuut langszij. Aanvaller Thembi Kgatlana werd diep gestuurd en was veel sneller dan Aniek Nouwen. Met links schoof ze de bal beheerst langs Oranje-keepster Sari van Veenendaal.

Oranje was niet van slag door de tegengoal. Binnen het halfuur kwamen ze weer op 2-1. Linksback Marisa Olislagers gaf de bal voor na een snelle één-twee, waarna rechtsbuiten Lineth Beerensteyn de voorzet met links in het Zuid-Afrikaanse doel werkte. En daar bleef het niet bij voor rust.

Topscorer aller tijden Vivanne Miedema kreeg de bal in de 39ste minuut voor haar linkerbeen na een kopbal van Victoria Pelova en schoot onberispelijk binnen via de binnenkant van de paal. Het was alweer haar 92ste doelpunt voor Oranje, mede dankzij de zesklapper van afgelopen vrijdag tegen Cyprus (12-0).

Miedema viert haar doelpunt tegen Zuid-Afrika

Gelijk na rust kreeg Zuid-Afrika een penalty, al leek er weinig aan de hand. De zwak ingeschoten penalty van Noko Matlou werd simpel gepakt door Van Veenendaal. Daarna bleef het lang stil op het scorebord ondanks wat kansen voor Zuid-Afrika. Toch maakte Nederland een kwartier voor tijd de vierde van de avond.

Een strakke voorzet van invaller Esmee Brugts werd keurig binnengekopt door een andere invaller, Egurrola. De in de Verenigde Staten geboren Egurrola maakte vrijdag tegen Cyprus haar debuut. In blessuretijd tikt ze van dichtbij zelfs de 5-1 eindstand binnen.