AFP
NOS NieuwsAangepast

Sinn Féin op weg naar verkiezingszege in Noord-Ierland

Sinn Féin heeft bij de verkiezingen in Noord-Ierland na de eerste telronde de meeste stemmen gekregen, meldt de BBC. De partij die voor de hereniging van Ierland is staat met 29 procent van de stemmen ruim voor op de één na sterkste partij, de pro-Britse DUP, die 21,3 procent van de stemmen kreeg.

Bij de vorige verkiezingen was het verschil tussen beide partijen slechts 0,1 procent. Wat de huidige uitslag betekent voor de verdeling van de zetels, moet uiterlijk zaterdag blijken, melden Britse media.

Sinn Féin had lange tijd nauwe banden met de IRA, een beweging die met geweld voor aansluiting bij Ierland streed. Partijleider Michelle O'Neill noemde de overwinning een "historisch resultaat" en zegt zich vooral bezig te willen houden met de gestegen kosten van het levensonderhoud en de gezondheidszorg.

Verlamming

Mocht Sinn Féin inderdaad de grootste partij worden, dan zou het ook de premier mogen leveren en dat betekent een soort politieke aardverschuiving. Tot nu toe is de functie van premier altijd ingenomen door partijen die voor het behoud van de unie met Groot-Brittannië zijn en die niet willen dat Noord-Ierland een deel van Ierland wordt.

De vorming van een regering zou kunnen mislukken als gevolg van het aanhoudende geschil over de Brexit. In de Goede Vrijdagakkoorden van 1998 staat dat de grootste nationalistische en unionistische partijen moeten samenwerken. Lukt dat niet, dan kan dat leiden tot verlamming van de Noord-Ierse politiek en een constitutionele crisis waarbij de Britse regering moet ingrijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl