Foto ter illustratie, het meisje op de foto komt niet voor in dit artikel
NOS NieuwsAangepast

Agent India opgepakt voor verkrachting 13-jarig meisje

In de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh is een politieagent opgepakt die wordt verdacht van het verkrachten van een 13-jarig meisje. Zij was juist bij hem om aangifte te doen van een groepsverkrachting.

Het meisje behoort tot de laagste klasse van het Indiase kastenstelsel, de zogenoemde 'dalits', een groep die zwaar wordt gediscrimineerd. Ze werd op 22 april door vier jongens verkracht, nadat ze haar hadden ontvoerd en meegenomen naar een aangrenzende deelstaat.

Het meisje wist te ontsnappen en naar het politiebureau in het landelijk gelegen Lalitpur te komen, zo'n 580 kilometer ten zuiden van de hoofdstad New Delhi. Daar werd ze op 27 april opnieuw verkracht.

Een hoge politiefunctionaris zegt tegen persbureau Reuters dat het slachtoffer in het ziekenhuis is opgenomen. Hij zegt dat er "streng wordt opgetreden tegen diegenen die schuldig worden bevonden".

Politici en activisten eisen dat er maatregelen worden genomen om vrouwen te beschermen. Verkrachting komt vaak voor in India, ook bij jonge slachtoffers. "Als politiebureaus niet veilig zijn voor vrouwen, waar moeten ze dan heen om aangifte te doen?", vraagt een politicus van de grootste oppositiepartij zich af.

Een paar jaar voor de invoering van de doodstraf voor verkrachting van meisjes jonger dan 12, was een jonge vrouw het slachtoffer van een groepsverkrachting in een rijdende bus. Dat leidde tot grote verontwaardiging in het hele land, maar het aantal aanvallen op vrouwen is hoog gebleven.

Uit de meest recente cijfers over criminaliteit blijkt dat in 2020 bijna 32.000 aangiftes werden gedaan van verkrachting of poging daartoe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl