Botic van de Zandschulp
NOS SportAangepast

Van de Zandschulp onderuit tegen Goffin, Nadal meteen in ritme bij rentree

Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd de achtste finales te bereiken van het masterstoernooi van Madrid. De sinds maandag nummer 31 van de wereld boog in de tweede ronde voor David Goffin: 4-6, 2-6.

Van de Zandschulp stapte dinsdagavond pas tegen elf uur van de baan na een hoogstaand gevecht tegen Pablo Carreno. Tegen Goffin, die zich via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi had geslagen, worstelde hij veel met z'n opslag.

Op de voeten

Al in de eerste game moest hij ondanks een vliegende start (40-0) enkele breekpunten wegwerken. Op 3-3 volgde opnieuw een mindere game die begon met een dubbele fout en nu wel eindigde met serviceverlies. Het kostte hem meteen ook de set.

In de tweede set bleef Goffin regelmatig returns op de voeten van de Veenendaler slaan, die daar geen antwoord op had. Bovendien verraste de Belg, in 2017 nog de nummer zeven van de wereld maar door veel blessureleed afgezakt naar plaats 60, zijn opponent meer dan eens met een dropshot.

Van de Zandschulp vocht voor zijn kansen en wist bij een dubbele break achterstand ook Goffin te breken, maar aan het wankelen kreeg hij de Belg niet.

Nadal wint bij rentree

In de volgende ronde stuit Goffin op Rafael Nadal, die zijn eerste partij op gravel van het jaar in winst omzette. De als derde geplaatste Spanjaard versloeg de Serviër Miomir Kecmanovic (ATP-32) met 6-1, 7-6 (4).

Rafael Nadal

Vanwege een in Indian Wells opgelopen ribblessure was Nadal, die zijn eerste twintig partijen van 2022 had gewonnen, zes weken niet in actie gekomen op de wedstrijdbaan. Op z'n geliefde ondergrond had hij zijn ritme echter direct weer te pakken.

Kecmanovic, die op zijn laatste zeven toernooien minimaal de kwartfinales had gehaald, kon de vijfvoudig toernooiwinnaar in Madrid pas in set twee uitstekend weerwerk bieden. Hij werkte twee keer een achterstand weg, maar moest in de tiebreak buigen voor Nadal.

Titelhouder Zverev moet diep gaan

Titelverdediger Alexander Zverev heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het tennistoernooi van Madrid. De Duitser moest in zijn partij tegen Marin Cilic wel diep gaan om de Kroaat van zich af te schudden op het Spaanse gravel: 4-6, 6-4, 6-4.

Alexander Zverev

Na een uitstekende start verloor Zverev, die in de eerste set bij een 4-2 voorsprong een breakkans kreeg op 5-2, de grip op zijn tegenstander. Cilic won vier games op rij en haalde zo de set binnen.

In de tweede en derde set gaf Zverev een vroege break niet meer uit handen, al oogde het lang niet allemaal even solide bij de nummer drie van de wereld die sinds kort samenwerkt met Sergi Bruguera in een poging om uit zijn vormcrisis te geraken.

Jabeur drijft Halep tot wanhoop

Bij de vrouwen heeft Ons Jabeur de halve finales bereikt. De als achtste geplaatste Tunesische was met 6-3, 6-2 te sterk voor Simona Halep. De Roemeense voormalig nummer één van de wereld is tweevoudig winnares in Madrid.

Een flinke kuitblessure hield haar vorig jaar echter lange tijd in de lappenmand. Deze week toonde ze evenwel haar stijgende vorm met een overwinning op Paula Badosa, de huidige nummer twee van de wereld.

Halep kwam ook snel een break voor, maar in het vervolg dreef de enorme variatie in het spel van Jabeur de Roemeense tot wanhoop. Vooral op de dropshots van haar opponente had Halep geen antwoord. Na zeventig minuten was de partij voorbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl