AFP
NOS Nieuws

Op rode loper van het Met Gala is niet alleen de dresscode belangrijk

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

De mannenrok, bodypaint en een jurk van Marilyn Monroe: op het Met Gala van het Metropolitan Museum of Art in New York probeerden aanwezige beroemdheden gisteravond niet alleen de dresscode eer aan te doen. Ze maakten met hun outfits ook uiteenlopende statements.

Genodigden op 'de Oscars van de mode', zoals het Met Gala ook bekendstaat, moesten het dit jaar met het thema gilded glamour doen. Dat thema is onderdeel van In America: An Anthology of Fashion, de nieuwe mode-tentoonstelling in het New Yorkse museum.

Maar een moderne interpretatie van Amerikaanse mode uit de late 19e eeuw is nog niet zo makkelijk, zag modejournalist Fiona Hering. "De looks op de rode loper waren ontzettend verschillend, het leek alsof iedereen een beetje in de war was over wat het thema precies inhield."

De druk om de juiste keuze te maken is dan ook hoog. De rode loper van het Met Gala is een van de meest gefotografeerde entrees ter wereld. Het evenement kan ontwerpers, jurken en hun dragers verheffen tot absolute iconen. "Maar dat maakt dat mensen alles uit de kast trekken en het een beetje een circus begint te worden. Ik zou liever zien dat bezoekers iets dragen wat echt bij ze past."

Een samenvatting van de meest opvallende outfits in beeld:

Sterren stralen op rode loper Met Gala

Een beroemdheid die al jaren alles uit de kast trekt voor het gala is realityster Kim Kardashian. Ze verscheen gisteravond in een licht doorschijnende jurk met kristallen, in 1962 gedragen door actrice Marilyn Monroe toen ze de Amerikaanse president John F. Kennedy toezong op zijn 45e verjaardag.

De jurk is normaal gesproken te zien in een museum in Florida, dat het kledingstuk in 2016 aankocht voor 4,8 miljoen dollar. Kardashian vertelt aan modetijdschrift Vogue dat ze bijna 7 kilo is afgevallen om in de jurk van Monroe te passen. "Het is heel bijzonder dat ze deze jurk aan had, maar hoe ver moet je gaan voor een look?", vraagt Hering zich af.

Kardashian droeg de originele jurk overigens alleen op de rode loper; eenmaal binnen trok de realityster een replica van de jurk aan. Toch kwam er vandaag kritiek vanuit de museumwereld: conservatoren wezen op de kwetsbaarheid van historische kledingstukken en vrezen dat Kardashian met haar keuze anderen aanspoort om ontwerpen te dragen die achter glas thuishoren.

Aandacht voor duurzaamheid

Andere beroemde gasten kozen voor minder risicovolle outfits uit het verleden. "Model Adut Akech droeg een prachtige vintage jurk van de Franse ontwerper Christian Lacroix."

AFP
Model Emily Ratajkowski in een vintage Versace-jurk

Collega-topmodel Emily Ratajkowski verscheen in een Versace-jurk die in 1992 de catwalk sierde. Een duurzaam statement kwam ook van zangeres Billie Eilish met haar Victoriaans ogende jurk van Gucci, gemaakt van stoffen die het modehuis eerder gebruikte of over had.

AFP
Ontwerper Iris van Herpen (l.) en de Amerikaanse actrice Dove Cameron in een van haar creaties

Enkele mannelijke beroemdheden braken een lans voor de mannenrok, inclusief blote benen. Andere heren kozen voor jassen of rokkostuums tot op de grond, waarmee ze een vrouwelijk silhouet creëerden. Model Cara Delevingne zette op haar beurt vrouwelijkheid centraal door topless doch bedekt met bodypaint te verschijnen.

Burgemeester Eric Adams van New York maakte een politiek statement met zijn colbert met daarop de tekst End gun violence ('Stop het wapengeweld'). Het deed denken aan het Amerikaanse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez dat vorig jaar een jurk met de tekst Tax the rich ('Belast de rijken') op het gala droeg.

AFP
Eric Adams, burgemeester van de stad New York

En dan was er nog acteur Bradley Cooper, die naar alle waarschijnlijkheid gewoon een pak uit zijn kast getrokken had. "Muiterij", lacht Hering. Of een statement natuurlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl