De Italiaanse Elisa Balsamo werd in september in Leuven wereldkampioen.
NOS Wielrennen

Wordt Milaan-Sanremo vierde monument voor vrouwen? 'Vrouwenwielrennen groeit enorm'

De kans is groot dat de wielrensters volgend jaar een vierde monument zullen mogen betwisten. De RCS, de Italiaanse organisator van onder meer de Giro d'Italia, wil namelijk volgend jaar al Milaan-Sanremo voor vrouwen organiseren.

"Voor mij hoort de klassieker Milaan-San Remo ook op de planning bij de vrouwen", lichtte RCS-directeur Paolo Bellini zijn plannen toe bij het wielermedium VeloNews. "We zijn er momenteel mee bezig om het op de kalender van volgend jaar te krijgen."

'Fantastische rensters, indrukwekkend'

"Het is allemaal zeer snel aan het groeien", vervolgt Bellino. "Ook als ik naar andere sporten kijk, zie ik dat er grote stappen worden gemaakt. We hebben momenteel een aantal fantastische rensters in het peloton, die zetten echt indrukwekkende dingen neer."

Dit voorjaar vielen met name de resultaten van de Italiaanse wielrensters op in de grote voorjaarwedstrijden: routinier Elisa Longo Borghini won Parijs-Roubaix, wereldkampioene Elisa Balsamo won Gent-Wevelgem en Marta Cavalli was misschien wel de revelatie met zeges in Amstel Gold Race en de Waalse Pijl.

Paolo Bellino, directeur van RCS Sport.

Mediabedrijf RCS, uitgever van onder meer La Gazzetta dello Sport en Corriere della Sera, is al enige jaren succesvol organisator van Strade Bianche voor mannen en vrouwen.

"Natuurlijk zal de koers niet zo lang zijn als bij de mannen", verwijst Bellino naar de bijna 300 kilometer bij de mannen. "Het zou op dezelfde dag als de koers bij de mannen gereden worden, vergelijkbaar met het concept van de Strade Bianche."

Vierde wielermonument voor vrouwen

Milaan-Sanremo zou na de Ronde van Vlaanderen (sinds 2004), Luik-Bastenaken-Luik (sinds 2017) en Parijs-Roubaix (sinds 2021) het vierde wielermonument worden op de kalender voor vrouwen.

Alleen de Ronde van Lombardije, het vijfde wielermonument, kent nog geen vrouweneditie. Ook die wedstrijd wordt georganiseerd door de RCS. Dat is niet het geval met de Giro Donne, de belangrijkste rittenkoers voor vrouwen.

Als het aan Bellino ligt, gaat zijn organisatie de Giro d'Italia voor vrouwen, nu in handen van de Italiaanse wielerfederatie, de komende jaren naar een hoger plan brengen. "Ik denk dat ik hier de komende maanden meer nieuws over kan brengen. We zouden onder meer de Giro voor vrouwen graag dichter bij die van de mannen zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl