1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

In beeld: zo viert de islamitische wereld het einde van de ramadan

Moslims over de hele wereld vieren vandaag Eid al-Fitr, oftewel het einde van de ramadan. Het feest wordt op diverse manieren gevierd; elke gemeenschap heeft specifieke tradities die bij het einde van de vastenmaand horen.

Wat moslims op de verschillende continenten met elkaar bindt, zijn de gebeden waarmee de heilige maand wordt afgesloten, de ontmoetingen daarna op de pleinen bij kleurrijke moskeeën, en de lekkernijen die onder vrienden en familie worden uitgedeeld.

In Soerabaja, op het Indonesische eiland Java, verzamelen gelovigen zich in de vroege ochtend op een plein. In Indonesië woont de grootste moslimbevolking ter wereld: bijna 90 procent van de 275 miljoen inwoners van het land hangt de islam aan.

AFP
Moslima's komen bijeen voor het ochtendgebed in de Indonesische stad Soerabaja

Ook in de Somalische hoofdstad Mogadishu kwamen moslims vanochtend bij elkaar voor het ochtendgebed. Ze namen deel aan het gebed bij de Isbahaysiga Moskee, oftewel de Moskee van de Islamitische Solidariteit.

Reuters
Somalische Moslims bij de Isbahaysiga Moskee in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië

Voor de ingang van deze moskee in Manilla, in de Filipijnen, liggen tientallen schoenen die worden uitgedaan voordat men het gebedsgebouw betreedt:

EPA
Schoenen bij de ingang van een moskee in Manilla, in de Filipijnen

Na het gebed is het tijd om feest te vieren, en daarbij hoort feestelijke kleding. Bij de Koning Abdulaziz Moskee in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, spelen kinderen met ballonnen:

Reuters
Kinderen spelen bij de Koning Abdulaziz Moskee in Riyad

In Pakistan versieren islamitische vrouwen elkaars handen met henna, een donkerrode, natuurlijke kleurstof die na enkele weken vervaagt:

EPA
Pakistaanse moslima's versieren hun handen met Henna

Een meisje poseert in een bloemetjesjurk voor de Rotskoepel in Jeruzalem. Het ochtendgebed is vlak daarvoor geëindigd, gelovigen komen weer naar buiten:

AFP
Een meisje staat in haar feestjurk voor de Rotskoepel in Jeruzalem

Elke gemeenschap kent specifieke lekkernijen die traditiegetrouw tijdens de ramadan worden gegeten. Zo eten Turkse moslims baklava, een soort gebakje dat bestaat uit laagjes filodeeg met een notenvulling van bijvoorbeeld pistache of walnoten, en met suikersiroop er overheen.

In Bagdad, de hoofdstad van Irak, worden grote schalen gevuld met geymar (of: kaymak), opgeklopte zure room die vaak met honing en brood wordt gegeten.

AFP
In de Iraakse hoofdstad Bagdad worden grote schalen met lekkernijen gekocht

In de vitrine van een Marokkaanse bakker in Den Haag liggen allerlei lekkernijen. Afgelopen weekend werden er ook al zoetigheden, cadeaus en feestelijke kledingstukken gekocht om het einde van de ramadan te vieren.

ANP
Marokkaanse lekkernijen liggen in de vitrine van een bakkerij in Den Haag

Bekijk in de video hieronder hoe de ramadan werd afgesloten in Jeruzalem, Manama, Jakarta, Istanbul en Melilla:

Zo werd over de hele wereld het Suikerfeest gevierd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl