NOS Voetbal

Wonder van Wolfsburg blijft uit voor Oranjevrouwen, wel eerherstel tegen Barcelona

Een wonder was nodig om de finale van de Champions League te bereiken, dat wisten de Oranje-internationals van VfL Wolfsburg maar al te goed. Maar reken maar dat Dominique Janssen, Jill Roord, Lynn Wilms, Shanice van de Sanden en Joëlle Smits uit waren op eerherstel na de 5-1 nederlaag in de heenwedstrijd.

Dat eerherstel kwam er ook, want de Duitse topclub won met 2-0 en bracht Barcelona zo de eerste nederlaag in 46 duels toe. Maar de Catalaanse ploeg van Lieke Martens krijgt op 21 mei in Turijn de kans om de Champions League-titel te verdedigen.

Jill Roord juicht na haar treffer tegen Barcelona

Die finale wordt een reprise van de finale van drie jaar geleden. Olympique Lyonnais - met invalster Damaris Egurrola - versloeg in een Frans onderonsje namelijk Paris Saint-Germain met 2-1. De eerste wedstrijd was ook al gewonnen: 3-2.

In 2019 was Lyon met Shanice van de Sanden in de finale nog met 4-1 te sterk voor het Barcelona van Martens en Stefanie van der Gragt.

Barcelona dominant

Bevangen door zenuwen ging VfL Wolfsburg vorige week voor 91.000 toeschouwers in Camp Nou met liefst 5-1 onderuit. Zo'n vaart liep het nu niet, al was het kwaliteitsverschil ook vooral voor rust groot.

De eerste kans was nog voor Wolfsburg, waar met Dominique Janssen, Jill Roord en Lynn Wilms drie van de vijf Oranje-internationals in de basis begonnen, maar daarna nam Barcelona het heft stevig in handen.

Dominique Janssen snoept Aitana Bonmatí de bal af.

De geblesseerde Lieke Martens zag vanaf de tribune hoe haar teamgenoten slordig om gingen met de reeks aan kansen. De beste kans voor rust was zelfs voor Roord, die na een slimme pass van de Poolse Ewa Pajor opeens vrij voor doelvrouw Sandra Paños opdook. Roord mikte de bal echter in de handen van de Spaanse goalie.

Hoop in Duitse harten

Twee minuten na rust kwam Wolfsburg verrassend op voorsprong via topscorer Tabea Waßmuth. Een afgeslagen vrije trap kwam voor de voeten van Waßmuth, die vanaf de rand van de zestien Paños kansloos liet en zo haar tiende treffer in tien Champions League-duels liet noteren.

Even later gingen de 20.000 toeschouwers toch wat meer op het puntje van de stoel zitten, want Jill Roord schoot haar ploeg met een droge schuiver zowaar op 2-0. Voor Roord was het al haar vijfde deze Europese campagne.

Wereldvoetbalster van het Jaar Alexia Putellas is boos na de 2-0 van Jill Roord voor Wolfsburg.

Pajor kreeg zelfs nog een kans op 3-0, maar zover liet Barcelona het niet komen.

Slotoffensief zonder Roord

Wolfsburg-trainer Tommy Stroot, vorig seizoen nog kampioen met FC Twente, haalde Roord naar de kant voor Duits international Alexandra Popp. En ook het spelbeeld veranderde.

De koploper in de Duitse Bundesliga moest weer terug, maar zowel Wilms als Janssen speelden een prima wedstrijd en hielden het aantal kansen beperkt.

Voormalig FC Twente-coach Tommy Stroot langs de lijn bij VfL Wolfsburg tegen Barcelona.

In de slotfase speelde Barcelona nog met vuur, want Waßmuth en Svenja Huth (tot twee keer toe) kregen nog goede kansen op een treffer. Die viel niet en dus verlaat Wolfsburg met opgeheven hoofd de Champions League.

Lyon naar tiende Champions League-finale

In de finale stuit Barcelona op recordwinnaar in de Champions League, Olympique Lyonnais. De zevenvoudig eindwinnaar was in een enerverend duel in een volgepakt Parc des Princes met 2-1 te sterk voor Paris Saint-Germain. De heenwedstrijd was ook in een zege geëindigd voor de ploeg uit Lyon.

De Noorse Ada Hegerberg, all-time topscorer in het miljoenenbal, bracht Lyon na een kwartier op voorsprong. Na rust dacht Lyon op 2-0 te komen, maar de treffer werd na bestudering door de VAR ingetrokken.

Ada Hegerberg maakte de 1-0 voor Olympique Lyonnais in de return van de halve finales van de Champions League.

In plaats daarvan trok Marie-Antoinette Katoto de stand gelijk en even later kreeg PSG de kans om op voorsprong te komen, toen Sakina Karchaoui na een prachtige combinatie alleen voor doelvrouw Christiane Endler verscheen.

Lyon kwam met de schrik vrij en kort voor tijd maakte aanvoerster Wendie Renard met een rake kopbal aan alle onzekerheid een einde.

Martens en Van de Donk in de lappenmand

Of Lieke Martens de finale zal halen, is de vraag. Danielle van de Donk, ploeggenote van Egurrola bij Lyon, is nog altijd herstellende van een zware blessure aan een pees tussen scheenbeen en voet. Voor haar zal de finale normaal gesproken te vroeg komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl