ANP
NOS Sport

Handbalsters bij EK-loting gekoppeld aan olympisch kampioen Frankrijk

De Nederlandse handbalsters zijn bij de loting voor het EK van november gekoppeld aan olympisch kampioen Frankrijk. Ook Roemenië en mede-gastland Noord-Macedonië zijn de tegenstanders in groep C.

Oranje won zondag zijn laatste kwalificatiewedstrijd met 40-11 van Griekenland. De ploeg plaatste zich daardoor als ongeslagen groepswinnaar voor het EK, dat in november wordt gehouden in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro. Nederland speelt zijn groepswedstrijden in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië.

De handbalsters eindigden twee jaar geleden op het vorige EK als zesde. Op de eindronde twee jaar daarvoor was er brons en op het EK van 2016 zilver. De wereldtitel in 2019 vormt tot nog toe het hoogtepunt. Op de Spelen van Tokio in de zomer van 2021 speelde Oranje een sterk toernooi tot aan de kwartfinales. Daarin was Frankrijk met 32-22 ruim te sterk.

Roemenië was al vaker tegenstander van Nederland op EK's en WK's. Op het EK van 2020 won Oranje in de hoofdronde van de Oost-Europeanen met 35-24. Op het WK van 2021 troffen beide landen elkaar opnieuw in de hoofdronde en won Nederland met 31-30.

Noord-Macedonië wist zich in 2012 voor het laatst voor een EK te plaatsen en is nu als medegastland automatisch toegelaten.

Bondscoach Johansson tevreden

De beste twee landen uit de poule plaatsen zich voor de hoofdronde. Als Nederland daarin slaagt, zijn Polen, Montenegro, Spanje en Duitsland de mogelijke tegenstanders.

Bondscoach Johansson vindt dat zijn ploeg in een zware poule zit, maar is toch tevreden. "Het is wel een evenwichtige loting als je naar de vier groepen kijkt. Frankrijk is denk ik het beste team in onze poule, maar Roemenië en Noord-Macedonië zijn oké", zei de Zweed.

"En als we de hoofdronde halen, moeten we tegen gelijkwaardige tegenstanders. Ik heb er een goed gevoel bij. Mooi dat we nu onze tegenstanders kennen, de voorbereiding kan beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl