NOS NieuwsAangepast

Vergunning van Circuit Zandvoort blijft in stand, milieubezwaren afgewezen

De stikstofvergunning van het circuit van Zandvoort blijft in stand. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland besloten. De rechter noemt de bezwaren van milieuorganisaties "ongegrond".

Die organisaties vinden dat de provincie Noord-Holland de stikstofvergunning niet aan het circuit had mogen geven, vanwege grote twijfels over de juistheid van de stikstofberekeningen. De rechtbank heeft de oude en nieuwe vergunningen met elkaar vergeleken en concludeert dat de nieuwe situatie niet tot meer stikstofuitstoot leidt.

In de oude situatie mocht het circuitterrein het hele jaar worden gebruikt voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, waaronder de Formule 1. In de vergunning die nu geldt is het gebruik van het circuitterrein beperkt tot een aantal dagen. Ook is in de vergunning een emissieplafond opgenomen; dat was in de oude situatie niet het geval, zegt de rechtbank.

Extra onderzoek

De rechtbank boog zich vorige zomer al over de zaak, die vijf natuur- en milieuorganisaties aanspanden tegen de provincie Noord-Holland. De rechter liet extra onderzoek uitvoeren naar de technisch ingewikkelde zaak, wat een aantal maanden duurde. Het Formule 1-evenement in september mocht gewoon doorgaan.

Met het extra onderzoek in de hand, doet de rechtbank nu wel uitspraak. De provincie Noord-Holland heeft juist gehandeld door de vergunning af te geven, zegt de rechter. MOB kondigde direct na de uitspraak aan in hoger beroep te gaan bij de Raad van State.

In september staat Zandvoort opnieuw op de kalender van de Formule 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl