Musk neemt Twitter over: dit weten we (niet) over zijn plannen

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Wat een maand geleden nog onvoorstelbaar leek, is nu een feit. Elon Musk, 's werelds rijkste mens, wordt eigenaar van Twitter. Daarmee krijgt hij zeggenschap over een platform dat in vergelijking met Facebook of Instagram klein is, maar wel invloedrijk. Dat komt door de mensen die er op actief zijn, zoals politici en journalisten.

Twitter komt in handen van iemand die bewezen succesvol is, en tegelijk bekendstaat als onvoorspelbaar en grillig. Musks plannen en keuzes met het platform hebben potentieel grote gevolgen.

Ook al weten we nog niet in detail wat hij wil, zijn visie is bekend. Een overzicht van wat we wel en niet weten over zijn plannen.

Elon Musk kreeg zijn zin

Met verbazing is gekeken naar de snelheid waarmee Twitter en Elon Musk alsnog tot een overeenkomst kwamen. Het duurde slechts elf dagen van het moment dat hij zijn overnamebod neerlegde (dat toen met scepsis werd ontvangen) totdat de overeenkomst bekend werd gemaakt.

Twitter bleek niet bestand tegen de druk van in eerste instantie Musk en daarna die van zijn eigen aandeelhouders.

Het platform is ondanks zijn invloedrijke positie naar Silicon Valley-maatstaven nooit een groot financieel succes geworden. Daar komt bij dat er vermoedelijk geen andere serieuze kopers waren. Het bestuur van Twitter had waarschijnlijk weinig keus. Musk zelf zegt dat hij Twitter niet koopt om er geld mee te verdienen.

Minder regels

Het is bekend dat Musk een groot voorstander is van het bieden van veel ruimte voor vrijheid van meningsuiting. Daar heeft hij zich, vlak voor hij aandeelhouder werd van Twitter, ook over uitgesproken.

De meeste 'puzzelstukjes' die inzicht geven in zijn plannen gaf Musk in een interview op de dag dat hij zijn bod uitbracht. Daaruit valt af te leiden dat hij de moderatieregels van Twitter op de schop wil nemen: zo min mogelijk tweets verwijderen en terughoudend zijn met het permanent verbannen van gebruikers. En bij twijfel: tweets laten staan.

De vrees is dat het loslaten van de regels zal leiden tot meer haatzaaien en verspreiding van desinformatie. Een ander beleid maakt Twitter mogelijk ook tot een minder aantrekkelijke plek voor adverteerders. En wat doet Musk met mensen die hem niet goed gezind zijn? Zelf zegt hij nu dat ook zij welkom zijn op Twitter.

Verder kan zijn visie op Twitter botsen met de kijk die overheden op het sociale mediaplatform hebben. Dit weekend ging de EU akkoord met nieuwe online regels, waardoor platforms strikter moeten gaan toezien op illegale content. Hoe zich dat verhoudt tot de vrijheid die Musk gebruikers wil bieden, is nog onduidelijk.

Concrete takenlijst

Los van zijn visie op de vrijheid van meningsuiting, heeft Musk een aantal concretere doelen voor ogen. Zo belooft hij de komst van een bewerk-knop (waar Twitter zelf ook al aan werkt), en wil hij de identiteit van alle Twitter-gebruikers verifiëren.

Ook heeft hij aangekondigd het algoritme van het platform, dat bepaalt welke tweets veel aandacht krijgen en welke minder, openbaar te maken, zodat iedereen kan zien hoe het werkt. Hoe dat in de praktijk uitpakt, is nog onduidelijk. Verder ergert Musk zich aan geautomatiseerde accounts, zogeheten bots, die onder meer massaal spam verspreiden.

Musks rol binnen Twitter

Musk heeft al gezegd geen vertrouwen te hebben in het dagelijkse bestuur. Dat lijkt erop te wijzen dat de huidige topman van Twitterhet veld moet ruimen zodra de deal rond is. Of de miljardair zelf dan achter de knoppen gaat zitten, is onduidelijk. Hij lijkt er weinig tijd voor te hebben.

Bij deze bedrijven is Musk allemaal betrokken:

Elon Musks bedrijven

Keert Trump terug?

Het is een vraag waar Musk tot nu toe geen antwoord op heeft gegeven: mag onder hem oud-president Donald Trump terugkeren? Twitter heeft de Amerikaanse oud-president voor het leven verbannen vanwege zijn rol bij de Capitoolbestorming. Twitter kreeg in de Trumpjaren veel publiciteit. Maar de talloze omstreden tweets van de president vormden uiteindelijk een hoofdpijndossier voor Twitter, waarop Trump van het platform werd verwijderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl