Macron verwelkomt Scholz bij de informele bijeenkomst van EU-regeringsleiders in maart in Parijs
NOS Nieuws

EU-leiders opgetogen en opgelucht na winst Macron ('en Europa')

Vooraanstaande Europese politici en EU-leiders reageren opgelucht op de verkiezingsoverwinning van de Franse president Macron. Bij een overwinning van Le Pen gingen de EU en ook de NAVO een moeilijke tijd tegemoet vanwege haar kritische opstelling tegenover deze instellingen en haar rechts-radicale, nationalistische opvattingen.

"Gefeliciteerd, hartelijke gelukwensen, dierbare president", schrijft de Duitse bondskanselier Scholz op Twitter. "Jouw kiezers hebben vandaag een duidelijke boodschap naar Europa gestuurd. Ik ben blij dat we onze goede samenwerking kunnen voortzetten."

Ook zijn minister van Financiën Lindner reageert opgetogen. "Dit ging over fundamentele normen en waarden. De Fransen hebben Macron gekozen. Dit maakt het verenigde Europa tot de grootste winnaar van deze verkiezingen. Vive la France, Vive l'Europe."

EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen reageert bondiger, maar niet minder opgelucht. "Ik verheug me erop dat we onze voortreffelijke samenwerking kunnen voortzetten. Samen brengen we Frankrijk en Europa verder."

Premier Rutte reageert bijna met dezelfde woorden:

Rutte's Belgische collega De Croo zegt dat Frankrijk voor democratische waarden en de waarden van de Verlichting heeft gekozen. "Meer dan ooit moeten democratische krachten zich tegen extremisten verenigen, die mensen tegenover elkaar opzetten, onze democratische rechtsstaat uithollen en Europa willen verzwakken."

De Italiaanse premier Draghi noemt de uitslag "fantastisch nieuws voor Europa". "Italië en Frankrijk strijden zij aan zij met andere partijen voor de opbouw van een sterkere, compactere en rechtvaardigere Europese Unie, die de leiding kan nemen bij het overwinnen van de grote uitdagingen van deze tijd, om te beginnen bij de oorlog in Oekraïne.

Ook felicitaties uit Washington

Ook de Amerikaanse president Biden heeft Macron gefeliciteerd. Op Twitter noemt Biden Frankrijk de oudste bondgenoot van de VS en "een belangrijke partner bij het aanpakken van mondiale uitdagingen". Hij zegt uit te kijken naar een nauwe samenwerking, "onder meer bij het steunen van Oekraïne, het verdedigen van de democratie en het tegengaan van klimaatverandering".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl