Max Verstappen met zijn teamgenoot Sergio Perez
NOS Sport

Verstappen oppermachtig in hol van de leeuw: 'Zaten erbovenop dit weekend'

Een grandprixzege met de snelste raceronde (extra WK-punt) en een overwinning in de sprintrace van zaterdag (acht WK-punten). Max Verstappen behaalde op Imola het maximale resultaat dit raceweekend: 34 punten.

Tel daar ook nog de tweede plaats van Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez bij op en concurrent Ferrari die verzaakte. WK-leider Charles Leclerc werd zesde en Carlos Sainz viel uit. "Dit weekend zaten we erbovenop", stelde Verstappen tevreden vast na afloop.

"Je weet vanwege het onvoorspelbare weer nooit hoe het vandaag zal gaan en hoe sterk je daardoor kan zijn. Maar als team hebben we alles goed gedaan. De eerste en tweede plaats was verdiend."

Max Verstappen viert feest op Imola

Verstappen gaf toe dat hij nog wel even nerveus werd toen Leclerc in de eindfase van de race naar binnen ging voor een bandenwissel. Red Bull reageerde hierop door de Limburger en Pérez naar binnen te halen. "Bij het wisselen van banden moet je geen fouten maken, maar alles hebben we goed gedaan."

"We hadden dit wel even nodig na twee uitvalbeurten", vertelde Verstappen. De Nederlander viel eerder dit seizoen uit in Bahrein en Australië. Beide keren was er een mankement bij de toevoer van de brandstof naar de motor. In Imola had het team van Red Bull dat euvel verholpen en bleek Verstappen weer over een solide en snelle bolide te beschikken.

'Beetje vergelijkbaar'

"Het ging een beetje vergelijkbaar met vorig jaar, toen de baan ook nog wat nat was en ik een hele goede start had. Als je aan de leiding rijdt, bepaal je het tempo, maar moet je niet te veel risico nemen en goed op je banden letten. Ik heb de race goed gecontroleerd."

Verstappen gaf na die eerdere tegenvallende resultaten aan niet aan de WK-titelstrijd te willen denken. Hij blijft nu, ondanks zijn soevereine overwinning, nuchter.

"De volgende race is in Miami, dat is een heel nieuw circuit, dus dat is ook even afwachten. Maar dit hadden we wel even nodig, na al die uitvalbeurten die we hebben gehad."

Charles Leclerc blaast de aftocht

Leclerc gaf zijn nederlaag in Imola ruiterlijk toe. "Vandaag was Red Bull op alle fronten te snel voor ons en onder elke omstandigheid", zei de Monegask tegen Viaplay.

Hij trok ook het boetekleed aan door vanwege een glijdpartij een zekere derde plaats te verspelen en als zesde te eindigen. "Ik nam te veel risico en dit mag niet meer gebeuren", erkende Leclerc zijn stuurfout.

Leclerc liet tussen de regels door blijken dat hij misschien liever op het circuit was gebleven om P3 veilig te stellen. Nu werd hij in de 54ste ronde naar binnengehaald voor een verse set banden om voor de snelste raceronde te kunnen gaan. "Het was een call van het team en dat moet ik respecteren."

Verstappen loopt in

Verstappen stijgt door zijn 22ste grandprixzege naar de tweede plaats in het WK-klassement en loopt 19 punten in op leider Leclerc, die overigens wel nog een ruime voorsprong van 27 punten op de Nederlander heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl