Franse militairen begraven de stoffelijke resten van de 17 soldaten die ruim een eeuw geleden omkwamen bij de Slag om Gallipoli
NOS Nieuws

Franse militairen die omkwamen in WO I herbegraven in Turkije

De stoffelijke resten van zeventien militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen, zijn een eeuw later naast hun kameraden herbegraven op een Turkse oorlogsbegraafplaats. De militairen sneuvelden bij de Slag om Gallipoli, toen de Fransen samen met de Britten vochten tegen troepen van het Ottomaanse Rijk.

De resten werden gevonden tijdens restauratiewerkzaamheden bij een kasteel in de provincie Çanakkale. In dat gebied vielen tijdens de veldslag, die ruim acht maanden duurde, zo'n 130.000 doden; 44.000 aan de zijde van de geallieerden en 86.000 aan de kant van het Ottomaanse Rijk.

Morgen is het 107 jaar geleden dat de Slag om Gallipoli begon. De militaire operatie was bedoeld om een zeeroute naar Istanbul veilig te stellen en zo het Ottomaanse Rijk te verslaan. De slag eindigde in een overwinning voor de Turken.

Bekijk hier beelden van de herbegrafenis:

Stoffelijke resten van 17 Franse soldaten uit Eerste Wereldoorlog herbegraven

Bij de ceremonie, waar de stoffelijke resten werden overgedragen aan Franse militairen, las een Franse diplomaat een speech voor die in 1934 zou zijn geschreven door Mustafa Kemal Atatürk, de latere stichter van de Republiek Turkije. Atatürk was tijdens de Eerste Wereldoorlog commandant van een divisie in Gallipoli.

De speech was gericht aan de moeders van de Britse en Franse soldaten. "Moeders die hun zonen vanuit verre landen hiernaartoe hebben gestuurd, veeg je tranen weg", zo luidde de tekst. "Jullie zonen liggen nu in onze boezem en rusten in vrede. Nu ze hun leven op dit land zijn verloren, zijn ze ook onze zonen geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl