NOS Nieuws

Weer vogelgriep vastgesteld in Barneveld, 28.600 kippen geruimd

Opnieuw is op een pluimveebedrijf in Barneveld vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een variant die zeer besmettelijk en dodelijk is voor vogels. De circa 28.600 kippen op het besmette terrein worden afgemaakt. Ook de dieren in een pluimveebedrijf in de buurt worden uit voorzorg gedood. Hoeveel dat er precies zijn, is niet bekendgemaakt.

Op de 23 andere pluimveebedrijven die binnen een straal van 3 kilometer van het besmette bedrijf liggen, onderzoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of daar mogelijk ook gevallen zijn van vogelgriep.

Het is het zesde pluimveebedrijf in de regio dat in minder dan twee weken tijd door de vogelgriep is getroffen. Sinds 13 april zijn er in Lunteren en Barneveld ruim een half miljoen kippen en eenden gedood. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat ook dieren in omliggende bedrijven uit voorzorg worden gedood.

De huidige besmettingsgolf in Lunteren en Barneveld, door minister Staghouwer het "hart van de pluimveesector" genoemd, volgt op een periode van enkele weken waarin geen nieuwe vogelgriepgevallen op pluimveehouderijen werden vastgesteld.

Nog altijd gelden landelijke maatregelen zoals een ophok- en afschermplicht. Pluimveehouders moeten hun dieren binnenhouden. Dierentuinen, kinderboerderijen en hobbyboeren moeten hun kippen, kalkoenen en eenden zoveel mogelijk afschermen. Ook is er al maanden een verbod op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Ook wilde vogels kunnen door de vogelgriep besmet raken. Het opruimen van deze dieren zorgt voor hectiek bij de dierenambulance en voor financiële nood, waarschuwde de Dierenbescherming begin dit jaar. Een woordvoerder laat weten dat dit probleem momenteel nog steeds speelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl